Η λήψη απόφασης περί αναπροσαρμογής του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων ήταν ένα από τα θέματα που ξεχώρισαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Καρνιαδάκης. Στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας και των όσων προβλέπει (νόμος 5143, άρθρο 30, που δημοσιεύτηκε στις 11/10/2024 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης), βάσει της εισήγησης προβλέπεται αύξηση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων σε ποσοστό 0,75% ενιαία σε όλο το Δήμο και για όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων. Η οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα είναι μικρή, όπως αναφέρθηκε, αφού υποθετικά μία μέση επιχείρηση με ετήσια έσοδα 30.000 πλήρωνε μέχρι τώρα με συντελεστή 0,5%, 150 ευρώ το χρόνο, τώρα με συντελεστή 0,75% θα πληρώσει 225 ευρώ το χρόνο, δηλαδή ετησίως θα πληρώνει 75 ευρώ παραπάνω.
Τόσο ο κ. Καρνιαδάκης, όσο και ο Δήμαρχος Σητείας ακολούθως ανέφεραν ότι κανένας δεν επιθυμεί την αύξηση τελών ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες στο Δήμο όπως και σε όλους τους δήμους της χώρας λόγω της υποχρηματοδότησης τους και οι ανάγκες από την άλλη είναι πολλές.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει, δεν καλύπτει τις ανάγκες αλλά είναι μία κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Καρνιαδάκης εκφράζοντας την ελπίδα να μην χρειαστεί να ληφθούν άλλα μέτρα και τονίζοντας ότι 8 στους 10 δήμους ετοιμάζονται για αυξήσεις και μάλιστα «όχι αυξήσεις, τέτοια χάδια σαν τα δικά μας». Η συγκεκριμένη είναι μία μικρή αύξηση, όπως είπε για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους. «Στις 30.000 είναι 75 ευρώ. Και είναι είπαμε στον επισκέπτη και στον καταναλωτή», είπε.
Το σκεπτικό
Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης επεσήμανε ότι «για κανένα δεν είναι ευχάριστη η επιβολή τελών ή προστίμων. Αυτή την στιγμή ο Δήμος Σητείας προσπαθεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του χωρίς να έχουν μπει αυξήσεις σε τέλη εδώ και οκτώ χρόνια, παρά το ότι, το ενεργειακό κόστος είναι αυξημένο στο διπλάσιο και φέτος δεν έλαβε ο δήμος ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση, παρά το αυξημένο περιβαλλοντικό τέλος γύρω στις 120.000 το χρόνο που δεν μετακυλήστηκε ποτέ στα τέλη που επιβάλει ο Δήμος. Υπάρχει ένα αυξημένο κόστος γύρω στις 250.000 γιατί η δημοτική αρχή κληρονόμησε την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων μαζί με την υποχρέωση για την καταβολή 680.000 ιδία συμμετοχή για την κατασκευή του έργου για το οποίο όπως τόνισε θα έπρεπε η τότε δημοτική αρχή να είχε ζητήσει ανταποδοτικά. Ο Δήμος στηρίζει τους κλάδους των ξενοδόχων, της εστίασης, υλοποιεί εκδηλώσεις χωρίς να ζητεί τίποτα από κανένα και αυτό (αύξηση τελών ) είναι μία μικρή ανταπόδοση στο Δήμο. Και καθόμαστε και συζητάμε να βάλουμε μία αύξηση 75 ευρώ στα 30.000 τζίρου».
Απευθυνόμενος μάλιστα στους εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας, που παρέστησαν στη συνεδρίαση, χωρίς να έχουν μιλήσει μέχρι εκείνη την ώρα, τόνισε: «Εμείς έχουμε μάθει να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Εσείς δυστυχώς πολλές φορές υπερασπιζόσαστε μόνο τα συντεχνιακά σας συμφέροντα και την πάρτη σας! Εγώ έχω μάθει να μην κρύβομαι και να παίρνω και τις δύσκολες και τις εύκολες αποφάσεις. Κι εδώ σε αυτή την αίθουσα οι δημοτικές αρχές είναι για τα δύσκολα. Δεν είναι για τα εύκολα. Τα εύκολα τα κάνουν όλοι. Τα δύσκολα είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά μεθαύριο και θα πούμε μπορέσαμε και κάναμε όλοι μαζί κάτι. Τα εύκολα τα κάνουν όλοι στην καθημερινότητα. Εύκολο πράγμα για όλους». Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων του Συλλόγου που θέλησαν να απαντήσουν. Η Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μάρω Νικητάκη απάντησε ότι αυτό θα γίνει όταν θα έρθει η σειρά τους.
Η αντιπολίτευση
Ακολούθως λοιπόν τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Συμεών Συμεωνίδης. «Στην ορκωμοσία της δημοτικής αρχής ο κ. Ζερβάκης πανηγύριζε για την επίτευξη της αύξησης του προϋπολογισμού από τα 19 στα 41 εκατομ., ενώ σήμερα προκαταβάλει μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης της συγκεκριμένης εισήγησης. Είναι πολιτική της δημοτικής αρχής να υπηρετήσει αυτή την φτώχεια, ήξερε πολύ καλά όταν κατέβαινε στις εκλογές με ποιο θεσμικό πλαίσιο έχει να κάνει το οποίο περικόβει από τα πάντα που έχει ανάγκη ο κόσμος. Ήξερε την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΝΔ κι έλεγε ότι μπορεί να διαχειριστεί τις καταστάσεις με επιτυχία. Εμείς από το 2011 που ξεκινούσαν οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της ΤΑ αναδεικνύαμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο με την μεταφορά αρμοδιοτήτων, με τις περικοπές χρηματοδότησης, με τη μη διεκδίκηση από την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών των οφειλόμενων από το κράτος. Τώρα την πληρώνει ο λαός.
Για την αύξηση των τελών, αν είναι τόσο ευτελές το ποσό είναι αστείο να υποστηρίζει η δημοτική αρχή ότι κρέμεται η ύπαρξη του δήμου από περίπου 25.000 που θα είναι τα έσοδά του από αυτή την αύξηση. Αυτό είναι το πνεύμα της εισήγησης περί δύσκολων αποφάσεων που δεν γίνεται όμως αλλιώς. Δεν το καταλαβαίνω, όπως δεν καταλαβαίνω και την επίθεση στους φορείς πριν καν τοποθετηθούν. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει μία συνεργασία μαζί τους. Οι χειρισμοί δείχνουν ποιός αισθάνεται ήδη άβολα, αλλά κι ένοχος», τόνισε.
Ο κ. Συμεωνίδης πρότεινε την λήψη κριτηρίων και την αύξηση των τελών όλων των ειδών στους μεγάλους ομίλους και όχι στους μικρούς επαγγελματίες «Επιλέγετε το πιο άδικο τρόπο, δηλαδή ένα οριζόντιο μέτρο. Κι επιλέγετε να προστεθούν κι άλλες δραστηριότητες, να πληρώνουν τέλος που δεν πλήρωναν ποτέ», είπε.
Οι υπόλοιποι σύμβουλοι
Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις μεταξύ των οποίων του Αντιδημάρχου Γιάννη Δασκαλάκη που πρότεινε να εξεταστεί η εξαίρεση ή μια μειωμένη αύξηση τελών στους επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πλημμύρες και δεν έχουν αποζημιωθεί. Η Ανεξάρτητη σύμβουλος Μαρία Γιαννακάκη επίσης ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διαβούλευση με φορείς ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να υπάρχει ενημέρωση στο Δ.Σ. για την οικονομική δυσχέρεια του δήμου λόγω της υποχρηματοδότησης. «Θα ήταν καλό να υπάρχουν κριτήρια και να μην είναι οριζόντιο αυτό το μέτρο», τόνισε κάνοντας γνωστή την πρόθεσή της να μην το ψηφίσει. Τοποθετήσεις έγιναν ακόμα από τους συμβούλους Μαρία Αγγελάκη, Γιάννη Αναγνωστάκη, τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Σπυριδάκη, Μανόλη Αϊλαμάκη.
Ο Σύλλογος Εστίασης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας κ. Μανόλης Αγγελάκης σημείωσε ότι «η προτεινόμενη αύξηση θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους επαγγελματίες οι οποίες ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υπάρχοντα τέλη. Οι συνάδελφοι δεν τοκίζουν στην Ελβετία. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς». Εστίασε στην ήδη μεγάλη φορολόγηση των επαγγελματιών από το κράτος, στην κακή – την χαρακτήρισε ως την χειρότερη των τελευταίων χρόνων- σε ό,τι αφορά τα έσοδα, τουριστική σεζόν για τους επαγγελματίες του κλάδου που μόλις ολοκληρώθηκε, σημειώνοντας ότι ακολουθεί ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για όλους αφού και πάλι η ελαιοπαραγωγή θα είναι δραματικά μειωμένη στην περιοχή στην οποία στηρίζεται εν πολλοίς και θα είναι δύσκολη και η επόμενη χρονιά για όλους.
«Και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ζητείται να προστεθεί κι άλλο βάρος! Και προς τι η πρεμούρα να είμαστε ο τρίτος δήμος σε όλη την Ελλάδα που πάμε να το εφαρμόσουμε; Και στους άλλους δύο δήμους έγινε και μία ενημέρωση πριν. Εμείς μάθαμε το θέμα κατά τύχη, πριν από δυόμιση ώρες!Και δεν το πιστεύαμε ότι θα ερχόταν τέτοιο ζήτημα! Αυτή την στιγμή δεν εκφράζουμε μια συντεχνία, εκφράζουμε την αγωνία 115 επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται 700 οικογένειες», συμπλήρωσε.
Πρότεινε να αναβληθεί η απόφαση ή να μείνει εκτός η εστίαση και να γίνει διαβούλευση με την χρήση στοιχείων. Αναφέρθηκε στην συμβολή των επαγγελματιών της εστίασης σε εκδηλώσεις πολιτιστικές, αθλητικές, τουριστικού περιεχομένου με στόχο την στήριξη και βοήθεια του τόπου.
Η απόφαση για το θέμα ελήφθη κατά πλειοψηφία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ