Αυξάνονται σταδιακά οι παραγωγοί, οι οποίοι ξεκινούν την ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Βέβαια όσοι έχουν αντικείμενο, δηλαδή ελιές για να μαζέψουν αφού -ως γνωστόν- πολλοί φέτος όχι μόνο δεν έχουν προϊόν άρα και εισόδημα ή ελαιόλαδο για να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού τους, αλλά βλέπουν και τα ελαιόδεντρά τους «καμένα» στα ελαιόφυτα λόγω των καιρικών συνθηκών και της ανομβρίας.
Σταδιακά και οι συνεταιρισμοί ξεκινούν την λειτουργία των ελαιουργείων, έχοντας όμως πολύ μικρές προσδοκίες για την φετινή ελαιοκομική σεζόν σε ό,τι αφορά την παραγωγή η οποία αναμένεται πολύ μειωμένη.
Στο πλαίσιο αυτό και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Χρυσοπηγής του Δήμου Σητείας βρίσκεται προ των πυλών για την νέα ελαιοκομική περίοδο, τα δεδομένα ωστόσο είναι αποθαρρυντικά. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Λευτέρης Πασχαλάκης, «φέτος προβλέπεται στην περιοχή μία μεγάλη μείωση παραγωγής περίπου στο 60%. Ως εκ τούτου προβλέπεται ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί από 120 έως 150 τόνους από τους πλέον 400 που προβλεπόταν αρχικά. Κι αυτό βέβαια ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη συνέχεια. Ήδη οι άνεμοι, έχουν προκαλέσει ζημιά στην περιοχή. Σημαντικό είναι και το ζήτημα των αποδόσεων».
Σαν να έχουν καεί!
«Πάρα πολλά είναι και τα ελαιόδεντρα που δείχνουν σαν να έχουν καεί, ειδικά εκείνα που δεν έχουν ποτιστεί. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεδομένου ότι έχει στεγνώσει και μια γεώτρηση από τον Ιούνιο, οπότε η κατάσταση χειροτέρεψε σε ό,τι αφορά τα δέντρα που ποτιζόταν», πρόσθεσε.
Η φετινή λοιπόν ελαιοκομική σεζόν για την περιοχή της Χρυσοπηγής δεν θα είναι καλή, όπως δεν ήταν και η περυσινή λόγω του προβλήματος στην καρπόδεση. Η συγκεντρωθείσα παραγωγή δεν έφτασε ούτε τους 100 τόνους, ενώ οι τιμές του προϊόντος κυμάνθηκαν από 7,50 έως 9,60 ευρώ.
Εγκαταλελειμμένα
«Η περιοχή παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και στηρίζεται αποκλειστικά στην ελαιοπαραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά την επιβίωσή τους. Τα τελευταία χρόνια είναι προβληματικά, με μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ το κόστος της καλλιέργειας αυξημένο.
Και ασφαλώς επηρεάζεται και η ίδια η καλλιέργεια, αφού οι παραγωγοί αδυνατούν με αυτές τις συνθήκες να αντεπεξέλθουν. Υπάρχουν επομένως και σε αυτή την περιοχή εγκαταλελειμμένα ελαιόφυτα σε αρκετά υπολογίσιμο βαθμό», κάτι στο οποίο συμβάλει και η έλλειψη εργατών γης», τόνισε ο κ. Πασχαλάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ