Ένα θαυμάσιο διήμερο εκδηλώσεων έλαβε χώρα στη Σητεία στις 28 και 29 Μαρτίου, με αφορμή τα γενέθλια του ποιητή της, του Βιτσέντζου Κορνάρου. Φέτος συμπληρώνονται 472 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή του «Ερωτόκριτου». Η Σητεία για πρώτη φορά γιόρτασε το γεγονός με σκοπό την ανάδειξη του σπουδαίου έργου του, που αιώνες μετά τη δημιουργία του εξακολουθεί να μαγεύει και να συγκινεί μικρούς και μεγάλους.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, η οποία υιοθετήθηκε από το Δήμο Σητείας και αποτέλεσε αφετηρία για τη διοργάνωση ενός εξαιρετικού διήμερου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων της πόλης καθώς και εκπαιδευτικών δομών της ευρύτερης περιοχής. Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι είχαν ενεργό ρόλο.
Καντάδα μέχρι το μνημείο
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 28 Μαρτίου με τα παιδιά των Γυμνασίων της Σητείας σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Σητείας. Με τη συμμετοχή σπουδαστών και του καθηγητή μουσικής της κ. Γιάννη Λιναρδάκη τραγούδησαν Ερωτόκριτο σε μία καντάδα που ξεκίνησε από το σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων και κατέληξε στον χώρο δίπλα από την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται και το μνημείο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Εκεί ακολούθησε μία πολύ ωραία εκδήλωση με πολλή μουσική, αλλά και αναφορά στον ποιητή και στο υπέροχο έργο του.
Ο χώρος κατακλύστηκε από παιδιά των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πολύ κόσμο γενικότερα.
– Το κοινό καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βέρα Περράκη, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσε να παραστεί στις εκδηλώσεις. «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος βρίσκεται κοντά μας. Στέκει δίπλα μας, πιο αληθινός, πιο ζωντανός, πιο δικός μας από ποτέ! Βγάζει ρίζες και κλαδιά κι απλώνεται μέσα μας», τόνισε η κ. Περράκη.
Στο μήνυμά του ο κ. Ζερβάκης ανέφερε μεταξύ άλλων την πρόθεση του Δήμου για τη θεσμοθέτηση του εορτασμού των γενεθλίων του ποιητή ως ένδειξη τιμής, αφορμή υπενθύμισης και σημείο αναφοράς για την συνέχιση της ιστορίας μας.
– Ο κ. Γιώργος Γαλανάκης, ιδρυτής μαζί με την κ. Αλίκη Γαλανάκη της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Σητεία έχει τιμήσει ήδη τον ποιητή της, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε δρόμους, στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις Κορνάρεια, στο αθλητικό σωματείο Γ.Σ. Βιτσέντζος Κορνάρος, στο Πολιτιστικό σωματείο Βιτσέντζος Κορνάρος, στο αεροδρόμιο Σητείας… Ακόμα σε πλοίο δόθηκε στο παρελθόν το όνομά του. «Δεν έμενε λοιπόν τίποτα άλλο παρά να θεσμοθετήσουμε και να γιορτάζουμε και τα γενέθλιά του σαν ύψιστη τιμή και μνήμη προς αυτόν. Ελπίζουμε να καθιερωθούν τα γενέθλια του και να είναι μία αφορμή ώστε μέσα από ομιλίες κι άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, να πλησιάσουμε και να εμβαθύνουμε στο έργο του. Έργο που έχει επηρεάσει πολλούς, επώνυμους κι ανώνυμους καλλιτέχνες, μουσικούς, λογοτέχνες, ζωγράφους. Έργο που έχει επηρεάσει γενιές και γενιές».
– Ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου κ. Γιώργος Μαμάκης επεσήμανε: «Με πρωτοβουλία ενός ζωντανού οργανισμού πολιτισμού, της Στέγης Βιτσέντζου Κορνάρου, τιμούμε τη μνήμη και το έργο ενός από τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελληνικής Αναγέννησης, του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ένας άνθρωπος που έμελε να χαρίσει στην Κρήτη και σε όλο τον ελληνικό κόσμο ένα αριστούργημα, τον Ερωτόκριτο, που δεν είναι απλώς ένα ποίημα, είναι η φωνή της κρητικής ψυχής, ο ρυθμός της λαϊκής μας παράδοσης, το σύμβολο της αγάπης, της γενναιότητας και της αφοσίωσης. Είναι το έργο που διδάσκει πως η υπομονή, η πίστη και το θάρρος μπορούν να νικήσουν κάθε εμπόδιο…».
Οικουμενικότητα
Για τον Βιτσέντζο Κορνάρο και τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ερωτόκριτου μίλησε ο Νάσος Ζαγκότης, μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος.
Ο Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε το 1553 κοντά στην Σητεία, στο χωριό Τραπεζόντα. Έμενε στην Σητεία για αρκετά χρόνια, μέχρι το 1570, ενώ ακολούθως αναλαμβάνοντας διάφορα αξιώματα ως ευγενής στο Κάστρο, στο Ηράκλειο. Ένα εξ αυτών ήταν του Επόπτη Υγείας και μάλιστα την περίοδο της επιδημίας της πανώλης, παραμένοντας στο Ηράκλειο, δίνοντας μάχες καθημερινά, σε αντίθεση με άλλους ευγενείς που έφυγαν τότε. Ήταν επίσης μέλος της Ακαδημίας Stravaganti, την οποία είχε ιδρύσει ο αδελφός του Ανδρέας. Στην Ακαδημία υπάρχουν αρκετά ποιήματά του στα ιταλικά.
Το σπουδαίο, μείζον έργο του Σητειακού ποιητή είναι ο Ερωτόκριτος. Ένα σπουδαίο έμμετρο μυθιστόρημα ή έπος που αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς, δεκαπεντασύλλαβους, ομοιοκατάληκτους στίχους, αποδιδόμενους στην Κρητική διάλεκτο. «Το περιεχόμενο του έργου πραγματεύεται σημαντικές αξίες, που ξεπερνούν», όπως τόνισε, ο κ. Ζαγκότης, «την εποχή που γράφηκαν και τον τόπο. Μιλάει για τη δύναμη και την αξία της αγάπης, παρά το ότι αντιμετωπίζει τον έρωτα ως βάσανο, που είναι, ένα βάσανο που απελευθερώνει. Αλλά και για άλλες αξίες, όπως της φιλίας, της γενναιότητας, του θάρρους, της ατομικής προσπάθειας ενάντια στο πεπρωμένο, στη μοίρα… Σημαντικά στοιχεία του ποιήματος που αποδεικνύουν την οικουμενικότητα του».
Μουσική
Η μουσική είχε κυρίαρχο ρόλο στην εκδήλωση. Οι μελωδίες και οι στίχοι του Ερωτόκριτου απλώθηκαν σε όλο το παραλιακό μέτωπο, σε όλη την πόλη. Συμμετείχε η χορωδία των σπουδαστών και των καθηγητών της Μουσικής Σχολής «Αρετούσα» υπό τη διεύθυνση της κ. Τζούλιας Κρος και ακολούθως μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων Σητείας υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Χατζηλάμπρου.
Τόσο στο χώρο της εκδήλωσης, όσο και την επόμενη μέρα στο Πολύκεντρο, όπου συνεχίστηκε η δράση. Επίσης εκτέθηκαν πέντε υπέροχοι πίνακες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από παιδιά με την καθοριστική συμβολή της κ. Μάρως Βασιλειάδου, με θέμα το αριστουργηματικό έργου του ποιητή, τον Ερωτόκριτο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ