Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες καθαρισμού ρεμάτων κι άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή του Δήμου Σητείας, που εκτελεί η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, «στο πλαίσιο ενός μεγάλου σχεδιασμού που υλοποιείται, μετά τις πλημμύρες του 2022 στην περιοχή, περιλαμβάνεται η επανακοιτοποίηση όλων των βασικών ρεμάτων μέσα στην πόλη, ενώ συνεχίζονται στην διάρκεια όλου του έτους οι καθαρισμοί σε σημεία όλου του Δήμου Σητείας.
Στην κατεύθυνση αυτή, το προηγούμενο διάστημα, εργασίες έγιναν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως οι Αρμένοι, ο Χανδράς, κι ακολούθως κοντά στην ακτογραμμή του Δήμου. Στόχος και σκοπός είναι όλα τα ρέματα να είναι καθαρισμένα, να μειωθεί η επικινδυνότητα η οποία υπάρχει σε μία περίπτωση πλημμύρας, αφήνοντας τις διόδους και τις διεξόδους του νερού ανοικτές όλες προς τη θάλασσα. Όμως, όπως βλέπουμε και σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη, στρατηγική σκέψη που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε πέρα από τους καθαρισμούς, τις οριοθετήσεις των ρεμάτων».
Οι γέφυρες
«Ήδη», συνέχισε, «προχωράμε τις οριοθετήσεις στον ποταμό Παντέλη, ένα σχέδιο τόσο από τη γέφυρα του Αϊ-Γιάννη, την οποία προχωράμε μελετητικά ανάντη και κατάντη έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια γραμμή ασφάλειας μέσα από τις οριοθετήσεις και να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την επόμενη φάση της μελετητικής ωρίμανσης της κατασκευής των έργων και των υποέργων όπου είναι απαραίτητα.
Για τη γέφυρα στην περιοχή του Τρυπητού το προηγούμενο διάστημα έγινε η μετατόπιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που αναμενόταν να γίνει πολύ νωρίτερα, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης φάσης της γέφυρας. Έγινε μια παύση προσωρινά λόγω του ότι το Υπουργείο Μεταφορών κι Επικοινωνιών πρέπει να κάνει συντήρηση της οπτικής ίνας κι ακολούθως να συνεχιστούν οι εργασίες στην γέφυρα του Τρυπητού».
Στην Κάτω Ζάκρο
Παράλληλα στην τελική φάση είναι οι διαδικασίες για την ανάθεση της μελέτης της λιμνοδεξαμενής στην Κάτω Ζάκρο «κι ελπίζουμε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε τον ανάδοχο για ένα έργο σημαντικό και λόγω της αυξημένης ελαιοκομικής παραγωγής της περιοχής, αλλά και λόγω του ότι βρισκόμαστε στην πιο ξηροθερμική περιοχή όλης της Κρήτης και σχεδόν όλης της Ελλάδας. Με τέτοιες παρεμβάσεις λιμνοδεξαμενών θα μπορούμε να κάνουμε μία καλύτερη, ορθότερη διαχείριση συγκομιδής του νερού».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ