Προκειμένου να αποτυπωθεί η εικόνα της τρέχουσας περιόδου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προχώρησε πρόσφατα στην διενέργεια -άγονου- διαγωνισμού για πώληση 30 περίπου τόνων ελαιολάδου.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες από ενδιαφερόμενους εμπόρους, όμως αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει τιμή (καλή) αυτή την στιγμή, η οποία μπορεί να δοθεί.
Την τρέχουσα περίοδο οι τιμές κυμαίνονται περίπου από 4,50 έως 4,70 ευρώ το κιλό. Είναι μειωμένες σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Παρατηρείται μία σταθερή στασιμότητα και ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η περίοδος εξάλλου που διανύουμε μέχρι το Πάσχα», όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Κεκερίδης, «είθισται να είναι μία νεκρή περίοδος για τις αγοραπωλησίες του λαδιού, δηλαδή δεν γίνονται μεγάλες πράξεις, δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα που να είναι ενδεικτική για την τελική διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου. Εμείς θα περιμένουμε και μετά το Πάσχα θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός».
Ωστόσο με βάση τα στοιχεία διαμορφώνεται μία συνθήκη κατά την οποία ο ρόλος των κρητικών ελαιολάδων, που είναι ποιοτικά, μπορεί να είναι πολύ σημαντικός στην κατεύθυνση κάλυψης της ιταλικής αγοράς. Πρόκειται για την μεγάλη παραγωγή της Ισπανίας, αλλά με μειωμένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και την πολύ μικρή παραγωγή της Ιταλίας, η οποία δε δύναται να καλύψει τις ανάγκες της. Το σενάριο αυτό επιφέρει συγκρατημένη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά μία άνοδο των τιμών, όχι βέβαια στα περυσινά επίπεδα, αλλά καλύτερες από τις τωρινές. Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν όλοι οι παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου, παγκόσμια, ευρωπαϊκά και σε εθνικό επίπεδο.
Μειωμένη παραγωγή
Τη φετινή σεζόν, η παραγωγή στην Ζάκρο -όπως ευρύτερα σε όλη τη Σητεία- ήταν αισθητά μειωμένη. Ο συνεταιρισμός άλεσε 275 τόνους και περίπου 300 συνολικά, μαζί με τα βιολογικά ελαιόλαδα και τα αγγουρέλαια. Το πρόβλημα των καιρικών συνθηκών με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες πέρυσι την θερινή περίοδο επέφερε μεγάλο πλήγμα στην περιοχή, στην οποία αναμενόταν η παραγωγή να ξεπεράσει τους 1.000 τόνους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ζάκρου προχωρά κάθε χρόνο σε τυποποίηση του προϊόντος και αναμένεται και φέτος να προβεί σε πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου. Επίσης θα γίνουν πωλήσεις και μέσω διαγωνισμών. Οι αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται ο Συνεταιρισμός, είναι κυρίως ευρωπαϊκές (μεταξύ αυτών και η Ισπανία), η Αμερική, η Ταϊλάνδη και βέβαια η Ελλάδα.
Ποιοτικό προϊόν
Η βιωσιμότητα της περιοχής της Ζάκρου στηρίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 70% με 80% στην ελαιοκαλλιέργεια. Όπως τόνισε ο κ. Κεκερίδης οι παραγωγοί και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου εστιάζουν στην ποιότητα του προϊόντος, η οποία πλέον είναι ευρέως γνωστή. Ωστόσο ο προβληματισμός όλων για την ελαιοκαλλιέργεια είναι διάχυτος αφ’ ενός λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών των τελευταίων ετών κι αφ’ ετέρου λόγω του νερού. Στην περιοχή βέβαια λειτουργεί ΤΟΕΒ, που διαχειρίζεται την άρδευση. Πέρυσι υπήρξε διαχείριση της κατάστασης με την λήψη και κάποιων μέτρων (μισό λίτρο στο δέντρο κάθε μήνα), κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.
Όμως είναι οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες κάθε άλλο παρά ως σύμμαχος λειτουργούν και φέτος με τις πολύ λίγες βροχοπτώσεις έως τώρα. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Κεκερίδης, έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα των ελιών. «Αν όμως δεν έχουμε άλλες βροχές φέτος, θα υπάρξει πρόβλημα. Η πηγή είναι μία. Αν δεν κάνει κι άλλα νερά θα χουμε θέμα. Οι λίγες βροχές που έπεσαν ως τώρα βοήθησαν τις ελιές. Έχουμε μία καλή ανθοφορία προς το παρόν. Το θέμα είναι οι βροχές. Ο Μάιος είναι επικίνδυνος μήνας. Αν έχουμε πάλι κάποιο καύσωνα ή λασποβροχές θα διαλύσουν όλα, όπως πέρυσι», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ