Και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παπαγιαννάδων δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της νέας ελαιοκομικής σεζόν, η οποία έχει ξεκινήσει σε ό,τι αφορά το βιολογικό ελαιόλαδο και το αγουρέλαιο. Στις 7 Νοεμβρίου ξεκίνησε και η τυπική διαδικασία για το ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φετινή παραγωγή στην περιοχή των Παπαγιαννάδων, αναμένεται να είναι γύρω στους 400 τόνους. Ωστόσο αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι και φέτος η προσέλευση παραγωγών και από άλλες περιοχές του Δήμου Σητείας και όχι μόνο, στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού, όπως έγινε και πέρυσι κι ως εκ τούτου η συνολικά παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από την περυσινή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων κ. Ευστράτιος Παναγιωτάκης.
Η περιοχή των Παπαγιαννάδων είναι όπως όλα δείχνουν από τις ελάχιστες όπου το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας δεν είναι πολύ αισθητό, κάτι που σαφώς είναι θετικό. Οι παραγωγοί της περιοχής και ο Συνεταιρισμός, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, έχουν καταβάλλει κι εξακολουθούν, κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σώσουν την παραγωγή, δουλεύοντας αδιάκοπα κι επενδύοντας στην ελαιοκαλλιέργεια. Αυτό έχει κι ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ελαιόφυτα, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.
Σημαντικός παράγοντας ασφαλώς είναι η δυνατότητα χρήσης νερού για τα ποτίσματα, με τα όποια προβλήματα κατά καιρούς εμφανίζονται σε γεωτρήσεις. Στην περιοχή σχεδόν όλα τα ελαιόφυτα ποτίζονται.
Για τις τιμές
Η προηγούμενη ελαιοκομική περίοδος, δεδομένων των συνθηκών που επικράτησαν σε επίπεδο Δήμου Σητείας, ήταν σε γενικές γραμμές καλή, με μία συνολική παραγωγή περίπου 400 τόνων για την περιοχή των Παπαγιαννάδων, αλλά μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τις ποσότητες που αλέστηκαν στο ελαιουργείο του συνεταιρισμού από την ευρύτερη περιοχή. Αναφορικά με τις πωλήσεις του προϊόντος οι τιμές έφθασαν τα 9,50 ευρώ ανά κιλό. Τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των πωλήσεων με μία ποσότητα των 110 τόνων, στην τιμή των 7,15 ευρώ ανά κιλό. Οι πωλήσεις του προϊόντος λαμβάνουν χώρα κατόπιν συνεννόησης του Συνεταιρισμού με τους παραγωγούς που συνεργάζεται, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες τους, δηλαδή οι παραγωγοί αποφασίζουν πότε θα πωλήσουν και σε ποιά προσφερόμενη τιμή.
Κατά την προηγούμενη σεζόν υπήρξε μία πρωτόγνωρη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τιμές οι οποίες αρχικά ήταν υψηλές, στην πορεία -ως γνωστόν- υπήρξε πτώση, κατόπιν μία στασιμότητα και τελικά ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο με διαφοροποιήσεις ανά συνεταιρισμό. «Ζητούμενο», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, «είναι το προϊόν να λαμβάνει την τιμή που του αξίζει και να καλύπτονται οι ανάγκες του παραγωγού, όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά και να μπορεί να συνεχίσει την ελαιοκαλλιέργεια παράγοντας ποιοτικό ελαιόλαδο. Το κόστος της ελαιοκαλλιέργειας είναι ιδιαίτερα αυξημένο τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά ρεύμα, εφόδια, λιπάσματα, εργατικά.
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η κάθε χρονιά είναι διαφορετική και δυστυχώς οι τελευταίες σε επίπεδο Σητείας είναι ιδιαίτερα προβληματικές καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών καταγράφεται μειωμένη παραγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και την τοπική οικονομία. Από την άλλη καλό είναι να γίνεται σωστή εκτίμηση από την πλευρά των παραγωγών όταν αποφασίζουν να πωλήσουν, όλων των παραμέτρων έτσι ώστε να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής τιμής. Επί παραδείγματι όταν η τιμή είναι 9,50 ευρώ, δε μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος ότι θα πάει στα 10, πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις διαμορφούμενες συνθήκες, γιατί η τιμή μπορεί να πέσει, όπως κι έγινε φέτος».
Εργατικά χέρια και η κατασκευή τυποποιητηρίου
Ερωτηθείς για το θέμα που κάθε χρόνο απασχολεί τους παραγωγούς της περιοχής του Δήμου Σητείας, αυτό της έλλειψης εργατικών χεριών, απάντησε ότι «είναι υπαρκτό και στην περιοχή των Παπαγιαννάδων, όχι όμως σε μεγάλη έκταση όπως σε άλλες.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παπαγιαννάδων συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της στοχοθεσίας που έχει θέσει τα τελευταία χρόνια αφ’ ενός σε ό, τι αφορά τις εγκαταστάσεις που είναι εφοδιασμένες με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται στην αξιοποίηση προγραμμάτων και σωστής διαχείρισης και λειτουργίας του συνεταιρισμού.»
Επίσης έχει ξεκινήσει η προσπάθεια με απώτερο σκοπό μελλοντικά την τυποποίηση κι εμπορία ελαιολάδου. Στην κατεύθυνση αυτή εστιάζει στην χρήση επιδοτούμενων προγραμμάτων για την κατασκευή τυποποιητηρίου σε βάθος τετραετίας. «Δεν είναι μία εύκολη προσπάθεια, απαιτούνται προσεκτικά βήματα κι ελπίζουμε να επιτευχθεί μελλοντικά. Οι εποχές που ζούμε δεν είναι εύκολες και η κάθε επένδυση χρειάζεται σύνεση. Ωστόσο δε μπορούμε να είμαστε στάσιμοι γιατί αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να προχωράμε με στοχευμένες όμως ενέργειες».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ