Για δεύτερη χρονιά υλοποιείται φέτος στο Δήμο Σητείας το πρόγραμμα «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση -Μουσική στην Κοινότητα». Η δράση λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θεάτρου -Μουσικής -Κινηματογράφου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, το Δήμο Σητείας και την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής, επαγγελματίες υγείας, φοιτητές, και σε όλους όσοι επιθυμούν να αναπτύξουν προσωπικές, κοινωνικές, επαγγελματικές δεξιότητες, μέσα από τη διερεύνηση της σχέσης τους με το ρυθμό, τη μουσική και τα κρουστά.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση μουσικής. Στο τέλος του κύκλου του εργαστηρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου υπάρχει η προβλεπόμενη μοριοδότηση ECTS για κάθε νόμιμη χρήση.
Κρουστά μουσικά όργανα διατίθενται στον χώρο διεξαγωγής από το Εργαστήριο Θεάτρου-Κινηματογράφου -Μουσικής. Στην Σητεία ο χώρος που φιλοξενείται το πρόγραμμα είναι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα και ήδη η συμμετοχή -αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου- είναι πολύ μεγάλη.
Αναφερόμενος στη δράση ο κ. Γιάννης Παπατζανής, μουσικός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης για το πρόγραμμα «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση -Μουσική στην Κοινότητα» τόνισε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται για όγδοο χρόνο στην Κρήτη. Για δεύτερο στη Σητεία. Σε ό,τι αφορά την περιοχή, το πρόγραμμα ξεκίνησε με επιτυχία, μεγαλύτερη των προσδοκιών που υπήρχαν και συνεχίζεται φέτος.
«Πολλοί πολίτες της περιοχής προφανώς ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την έμφυτη διαδικασία του να είναι καλλιτέχνες και μουσικοί. Οι Λασιθιώτες εν γένει και οι Σητειακοί ιδιαιτέρως το έχουν ως πρόσημο αυτό, ότι πάρα πολύ από τη μουσική της Κρήτης έρχεται από το Λασίθι και ειδικά από τη Σητεία.
Εμείς εδώ μιλάμε για τη μουσική με μέσο τα κρουστά όργανα και συγκεκριμένα ένα όργανο, ένα τύμπανο χειρός, η τουρκική του ονομασία είναι μπεντίρ. Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες χωρίς διακρίσεις και σε ένα κόσμο που δεν χρειάζεται να έχει προηγούμενη εμπειρία -κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, να παίξει μουσική. Να δει πόσο καλλιτέχνης είναι, γιατί καλλιτέχνες γεννιόμαστε. Νομίζω τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά. Πέρυσι και η τελική μας εκδήλωση στην Καζάρμα αυτό έδειξε.
Φέτος σχεδιάζουμε να κάνουμε πιο πολλές εκδηλώσεις με την βοήθεια και παρότρυνση του Δήμου κι ευχαριστώ το Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού που με τη δική της αρχικά πρόθεση και με πολλή επιμονή θα έλεγα μας έφερε εδώ να απευθυνθούμε στους δημότες της Σητείας. Κατ’ αρχάς για να παίξουν μουσική και να μοιραστούν την συγκίνησή τους και δευτερογενώς για να κάνουμε δράσεις εξωστρέφειας».
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βέρα Περράκη εξέφρασε την χαρά της για την συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος στην Σητεία. Πέρυσι, όπως τόνισε, ήταν μια εξαιρετική χρονιά· «αυτό που μας άρεσε πολύ ήταν ότι πέρασαν καλά οι άνθρωποι που συμμετείχαν. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό». Πρόσθεσε ότι φέτος η στοχοθεσία περιλαμβάνει και την υλοποίηση αρκετών εκδηλώσεων απευθύνοντας κάλεσμα στον κόσμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ