Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, έδειξε το αντεργατικό και αντιλαϊκό της πρόσωπο σε όλα τα επίπεδα. Με σταθερότητα και κλιμακούμενη ένταση επιτίθεται στο οργανωμένο μαζικό κίνημα, εμφανίζει δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες και επιχειρεί να στραγγαλίσει κάθε φωνή του εργατικού κινήματος.
Ξεκίνησε με τον νόμο Χατζηδάκη όπου με τη δικαστική αξιοποίησή του όλες οι απεργίες κρίνονται παράνομες, φαλκιδεύοντας ουσιαστικά ένα από τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, διεθνώς. Συνέχισε με την προσπάθεια να επιβάλει περιορισμό των κινητοποιήσεων, ώστε να αποτρέψει να κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στον δρόμο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Ο κατήφορος, όπως φαίνεται, δεν έχει τέλος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, απόφαση της κυβέρνηση είναι να εξαιρεθούν από τα Πειθαρχικά Συμβούλια οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων!
Δηλαδή η κυβέρνηση που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια και δε συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούν το νεοφιλελεύθερο αφήγημά της, έρχεται και κουνάει απειλητικά το δάχτυλο σε όλους τους εργαζόμενους. Δε θα ακούγεται η άποψη των εργαζομένων ούτε θα υπάρχει η δυνατότητα ένστασης και προσφυγής στο Β’ θμιο Πειθαρχικό παρά μόνο η απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια. Επομένως, αφαιρείται και εδώ η δυνατότητα εκπροσώπησής τους με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις σε εκκρεμότητα και μεγάλη αναμονή εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων λες και φταίνε οι αιρετοί για τις καθυστερήσεις αυτές… Να πουν την αλήθεια πως φταίει το γεγονός ότι οι 2 δικαστές συγκαλούν τα πειθαρχικά όταν έχουν χρόνο, δηλ. μετά τα κύρια καθήκοντά τους στις δικαστικές αίθουσες. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια σχεδιάζεται να αποτελούνται στο σύνολό τους – απαρτίζονται από 5 μέλη – από νομικούς του ΝΣΚ πλήρους απασχόλησης, το οποίο όμως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ‘αρ. 103 παρ. 4 εδ. Β’ του Συντάγματος’ όπου προβλέπεται πως τα «Υπηρεσιακά Συμβούλια αποτελούνται κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους». Θα πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση πώς θα προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση με βάση τη δεδομένη πρόβλεψη, με Συνταγματική αναθεώρηση; Κι αν ναι γιατί δεν λένε πλήρως τους σχεδιασμούς τους; Μέχρι τώρα τα Πειθαρχικά Συμβούλια που συγκροτούνται σε επίπεδο Περιφέρειας στην εκπαίδευση αποτελούνται από 1 Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης, 2 νομικούς και 2 αιρετούς από το οικείο ΠΥΣΠΕ.
Είναι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση αποτελεί μια ακόμη κλιμάκωση που επιχειρεί να εκφοβίσει τον κόσμο της εργασίας και να περάσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση μπορεί, και θα εξαντλήσει τη δυνατότητα, να επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της με κάθε τρόπο και μέσο. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες θα παραπέμπονται στα Πειθαρχικά κι εκεί δε θα υπάρχει καμία δυνατότητα να υπάρξει και να ακουστεί η άποψη των εργαζομένων.
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων» στεκόμαστε απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια και καλούμε:
- τους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν την πρόταση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη σύνθεση και τη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων
- τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν δυναμικά.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Αλεξάκης Αλέξανδρος
Η Γεν. Γραμματέας Ζαχαριάδου Αγγέλα