Δράσεις για την τοποθέτηση νέων πινακίδων σε σημεία των γεώτοπων στο πλαίσιο της επέκτασης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Unesco Σητείας, καθώς και ανανέωση των παλιών χαρτών, πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο.
Στην κατεύθυνση αυτή και κατόπιν συνεννόησης με την Τοπική Κοινότητα Πεύκων, τις τελευταίες ημέρες τοποθετήθηκαν πινακίδες στην ευρύτερη περιοχή, σε στάση λεωφορείου και σε δύο θέσεις στην περιοχή της Ανάληψης. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην πληροφόρηση ντόπιων αλλά κυρίως ξένων επισκεπτών για το Γεωπάρκο καθώς και τις περιοχές με τους σημαντικούς γεώτοπους που είναι κοντά, τις οποίες μπορούν να επισκεφθούν, όπως ανέφερε ο Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας κ. Βαγγέλης Περράκης. Αντίστοιχα θα τοποθετηθεί πινακίδα στην περιοχή της Χρυσοπηγής (είσοδος Γεωπάρκου) και σταδιακά θα τοποθετηθούν σε όλα τα σημεία όπου μέχρι τώρα δεν υπήρχαν πινακίδες «έτσι ώστε να καλύψουμε την ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση, των επισκεπτών κυρίως, αλλά και των ντόπιων κατοίκων για το Γεωπάρκο και τα σημαντικά σημεία που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί στην περιοχή», εξήγησε.
Επιπρόσθετα αυτή την περίοδο είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης η μελέτη για τα μονοπάτια σε διάφορα σημεία εντός του Γεωπάρκου της Σητείας. Καλύπτουν μία μεγάλη έκταση, περίπου 70 χιλιομέτρων και θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο χρηματοδότησης της Περιφέρειας μέσω των ΟΧΕ.
«Μιλάμε για παλιά και νέα μονοπάτια τα οποία μέχρι τώρα ήταν σε κατάσταση εγκατάλειψης. Θα χαρτογραφηθούν, θα καθαριστούν και θα γίνει μία πολύ καλή σήμανση στα παγκόσμια πρότυπα. Θα δημιουργηθεί ένα πολύ καλό δίκτυο. Ήδη να αναφέρουμε έχει ξεκινήσει από το νομό Χανίων, τώρα ξεκινάει και στο νομό Ηρακλείου (Γεωπάρκου του Ψηλορείτη).
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας έχουν συμπεριληφθεί στην περιοχή μας παλιά μονοπάτια τα οποία χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σε άλλες εποχές κι έχουν εγκαταλειφθεί και στόχος είναι να τα αναδείξουμε, να τα καθαρίσουμε και να συμπληρώσουμε τις γεωδιαδρομές που έχει το Γεωπάρκο Σητείας. Κάποια από αυτά συμπίπτουν, κάποια θα επεκταθούν, όπως για παράδειγμα το φαράγγι του Ρίχτη όπου υπάρχει το παλιό μονοπάτι εκτός φαραγγιού, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη και μίας εναλλακτικής διαδρομής προκειμένου να δει το φαράγγι του Ρίχτη κυκλικά κι όχι μόνο κατεβαίνοντας», πρόσθεσε ο κ. Περράκης.
Η δράση- εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά- αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενάμιση χρόνου περίπου.
Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετικό, όπως έχει αποτυπωθεί ήδη στα Χανιά, όπως τόνισε ο κ. Περράκης και συνέχισε: «Η εμπειρία των Χανίων έχει δείξει ότι το οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών, το οποίο έχει δημιουργηθεί, έχει σημανθεί εξαιρετικά, έχει χαρτογράφηση εξαιρετική, έχει προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο. Πέρα δηλαδή από το γνωστό μονοπάτι της Σαμαριάς, ο κόσμος διαχέεται στα μονοπάτια πλέον, είτε διαμένει μόνιμα στην περιοχή, είτε την επισκέπτεται για διακοπές. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα κι αυτό θα ακολουθήσουμε».
Το Θερινό Σχολειό
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Γεωπάρκου Σητείας είναι και φέτος η διοργάνωση του 5ου Θερινού Σχολείου 1 έως 7 Ιουλίου και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της δράσης. Επίσης το Γεωπάρκο θα συμμετέχει στις 3 με 7 Μαρτίου στην ετήσια εαρινή συνάντηση των Συντονιστών των Γεωπάρκων, η οποία θα γίνει φέτος στην έδρα της Unesco, στο Παρίσι, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών υλοποίησης του προγράμματός της για τα Γεωπάρκα.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ