Τα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο του Νομού Λασιθίου τέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα με την συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, φορέων, αγροτικών συλλόγων του Νομού.
Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης. «Υπήρξε», τόνισε, «αναφορά και συζήτηση για πολλά θέματα, δεν προέκυψαν όμως ικανοποιητικές απαντήσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο δράσης για μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο, όπως κατ’ αρχήν το θέμα των αποζημιώσεων για την καταστροφή που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια λόγω των καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Σητείας.
Πρόκειται για μείζον πρόβλημα δεδομένης της μειωμένης παραγωγής και την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο και της καταστροφής των ελαιόδεντρων η οποία θα επηρεάσει και τα επόμενα χρόνια την ελαιοπαραγωγή. Εάν προστεθεί σε αυτά η επίσης ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή των τελευταίων ετών, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα, συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους αγρότες, τους παραγωγούς, όλους τους εμπλεκόμενους, με το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειες να είναι μετέωρο στην περιοχή.
Μία περιοχή που στηρίζεται η οικονομία της σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στο ελαιόλαδο. Μία περιοχή επιπρόσθετα ξηροθερμική, χωρίς εγγειοβελτιωτικά έργα μέχρι τώρα, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές στήριξης του πρωτογενή τομέα και του αγροτικού κόσμου».
«Τα προβλήματα», συνέχισε, «είναι πολλά. Είναι γνωστά στο υπουργείο. Τα έχουμε θέσει σε πολλές συναντήσεις. Δεν είναι κακό να συζητούμε, όμως ζητούμενο είναι να υπάρχει απτό αποτέλεσμα. Στην συνάντηση δεν υπήρξαν θεωρώ συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις. Ακούσαμε για την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα ταμείο αρωγής ευρωπαϊκό, για τις αποζημιώσεις. Πότε θα γίνει, πως θα λειτουργήσει κλπ, ένας Θεός ξέρει ! Ακούσαμε τα ήδη γνωστά σε ότι αφορά έργα όπως το φράγμα των Χοχλακιών.
Προφανώς και είναι σημαντικό όμως και πάλι ζητούμενο είναι πότε θα γίνουν, θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, τα οποία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Σήμερα ο αγρότης αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, από την καλλιέργεια, μέχρι την πώληση των προϊόντων που τον έχουν οδηγήσει σε τραγική κατάσταση. Χρόνια τώρα λέμε για τον ΕΛΓΑ, για τα προβλήματα σχετικά με το νερό, για το κόστος παραγωγής, για τόσα θέματα για τα οποία συνέχεια ακούμε ότι θα δοθούν λύσεις. Πότε; Όταν ο πρωτογενής τομέας θα συρρικνωθεί περισσότερο; Όταν οι αγρότες θα εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους;».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ