Ανοικτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες απευθύνεται από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στο Πολύκεντρο Σητείας στις 6 το απόγευμα. Αφορά την ενημέρωση, τη συζήτηση, τη μεθόδευση και την οργάνωση του αγώνα του σητειακού λαού κατά της νέας επέλασης των σχεδιαζόμενων έργων ΒΑΠΕ στην περιοχή.
Η ανοικτή συγκέντρωση διοργανώνεται από περισσότερους των 30 φορέων, συλλογικοτήτων, σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων και την Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ: Εμπορικό Σύλλογο Σητείας, Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας, Ορειβατικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Σητείας, Κυνηγετικό Σύλλογο, Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας, Φιλοζωικό Σύλλογο, Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Σητείας, Συνδικάτο Επισιτισμού, Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Μακρύ Γιαλού, Θέατρο της Σητείας, Ομάδα Γυναικών Σητείας, Μορφωτική Στέγη Χαμεζίου, Φεστιβάλ Χαμεζίου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αχλαδίων, Αδραβάστων, Έξω Μουλιανών, Ζάκρου, Καρυδίου, Κατσιδωνίου, Λάστρου, Μαγκασά, Μαρωνιάς, Μέσα Μουλιανών, Παλαικάστρου, Πραισού, Πισκοκεφάλου, Σιτάνου, Σφάκας, Τουρλωτής, Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ.
«Πρόκειται», ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ κ. Δημήτρης Δερμιτζάκης, «για την έβδομη ανοικτή συγκέντρωση- ενημέρωση-συζήτηση που συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ με θεσμικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία και συλλογικότητες. Προηγήθηκαν έξι αντίστοιχες εκδηλώσεις σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Σητείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σε συνδιοργάνωση με τοπικές κοινότητες και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα σε μία κρίσιμη καμπή. Πλέον έχει ξεκαθαρίσει σιγά-σιγά το τοπίο για το τί σχεδιάζεται σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φαραωνικών έργων στον τόπο μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις 149 Ανεμογεννήτριες και τα 117 Φωτοβολταϊκά Πάρκα, που ήδη λειτουργούν στην περιοχή μας, το ηλιοθερμικό στον Αθερινόλακο που έχει παγώσει, αλλά δε σημαίνει ότι δε μπορεί να συνεχιστεί, ετοιμάζονται ακόμα άλλες 180 Ανεμογεννήτριες, 65 τεράστια Φωτοβολταϊκά Πάρκα σε μία έκταση περίπου 46.000 στρεμμάτων, με 3.500 containers με μπαταρίες! Ακόμα 3 Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, ένα ανοικτά της Κάτω Ζάκρου, ένα ανοικτά της Σητείας δίπλα από τις Δυονησάδες κι ένα ανοικτά του Αθερινόλακου. Όλα αυτά σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή. Δε σημαίνει ότι θα γίνουν όλα, όμως κι ένα μικρό ποσοστό όλων αυτών να κατασκευαστεί, η καταστροφή θα είναι μεγάλη και η ζημιά ανεπανόρθωτη.
Ο σχεδιασμός αποτυπώνεται στον χάρτη αλλά και την εξέλιξη των αδειοδοτήσεων από την ΡΑΕ, στηρίζεται σε πληροφόρηση και δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν ήδη εταιρείες που τοπογραφούν στην έκταση των 46.000 στρεμμάτων, που προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Είναι τα κενά διαστήματα που αφήνουν μεταξύ τους τα αιολικά πάρκα».
Ο σχεδιασμός
«Ο σχεδιασμός», πρόσθεσε, «περιλαμβάνει έργα σε διάφορα στάδια αδειοδοτήσεων. Τα συγκεκριμένα που υφίστανται και ξέρουμε ότι θα είναι άμεσα, είναι οι 17 Ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ του έργου Υβριδικού Αμαρίου –Σητείας, οι 11 στους Αρμένους-Χανδρά (Κοπελούζος) και 66 Ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Αυτά όλα είναι δεδομένα γιατί εντάσσονται στο ενιαίο έργο των 1000 MW από τη μία άκρη της Κρήτης στην άλλη τα οποία έχουν εξασφαλισμένη τη μισή δυναμικότητα (500 MW) του καλωδίου της μεγάλης διασύνδεσης κι έχουν και προτεραιότητα στα υπόλοιπα 500 MW. Αυτά λοιπόν είναι δεδομένο ότι θα γίνουν άμεσα. Όλα τα υπόλοιπα εντάσσονται στον σχεδιασμό που δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί. Όμως αυτό που θα λάβει τελικές αδειοδοτήσεις το 2025 είναι το Υπεράκτιο απέναντι από τη Ζάκρο.
Όλα τα υπόλοιπα τα αναφέρουμε για να γνωστοποιηθεί το μέγεθος του σχεδιασμού που υπάρχει για την περιοχή μας.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη γιατί είμαστε εν αναμονή του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (το περιμένουμε εδώ και 4 χρόνια) και σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί και δεν έχουν διαψευστεί, το ανατολικό κομμάτι της περιοχής μας, δηλαδή η έκταση των πρώην Δήμων Ιτάνου και Λεύκης είναι δεσμευμένη και θεωρείται περιοχή ολικής προτεραιότητας που εντάσσονται στο καθεστώς περιοχών επιτάχυνσης ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα τρέξουν με διαδικασίες fasttrack όλες οι αδειοδοτήσεις! Βγαίνει μια κεντρική ΜΠΕ βάσει της οποίας θα δίνονται οι άδειες για την εγκατάσταση των αιολικών. Δεν θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Όμως οι περιοχές Ιτάνου και Λεύκης είναι το Γεωπάρκο, άρα ουσιαστικά ακυρώνεται το Γεωπάρκο. Κι εδώ υπάρχει μία μεγάλη αντίφαση γιατί το Υπουργείο έχει αναφέρει ότι στα Γεωπάρκα δεν τοποθετούνται ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουν τι θα γίνει. Αν ισχύσει το Ειδικό Χωροταξικό και τοποθετηθούν στις προαναφερόμενες περιοχές ανεμογεννήτριες που σημαίνει ακύρωση του Γεωπάρκου ή ακύρωση του Ειδικού Χωροταξικού για την συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να μη συνεχίσει να υφίσταται το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco Σητείας!»
Μετακινήσεις
«Ένας άλλος κίνδυνος που επίσης ελλοχεύει», συνέχισε ο κ. Δερμιτζάκης, «απορρέει από το γεγονός ότι στο πλαίσιο του Ειδικού Χωροταξικού προβλέπονται στο Ηράκλειο 15 περιοχές αιολικής προτεραιότητας. Εκεί όμως αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από επιχειρηματικούς έως πολιτικούς κύκλους. Επομένως δεν αποκλείεται κάποια εκ των προγραμματιζόμενων έργων στην εκεί περιοχή να μετακινηθούν στην Σητεία. Εάν δεν υπάρξει από εμάς μία σημαντική αντίδραση, να μας φορτώσουν ένα μέρος των έργων! Άρα η περίοδος που ζούμε είναι κρίσιμη».
Στοχευμένες κινητοποιήσεις
«Στη συγκέντρωση της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου εκτός από την ενημέρωση και την συζήτηση θα υπάρξουν και προτάσεις για οργάνωση και μεθόδευση του αγώνα μας. Με την εκδήλωση κλείνει ο κύκλος των ενημερώσεων που θεωρήσαμε σκόπιμο να γίνει για να γνωρίζει ο κόσμος επ’ ακριβώς τι διακυβεύεται. Από ‘δω κι έπειτα προχωρούμε στην οργάνωση δράσεων, συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα, στην βάση ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, με την μαζική συμμετοχή του κόσμου. Αυτός ο αγώνας έχει ξεκινήσει από το 2016 κι έχει μπροστά μεγάλο δρόμο, είναι μαραθώνιος. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των δυνάμεων. Εννοώ ότι η συμμετοχή του κόσμου σε κινητοποιήσεις προϋποθέτει ένα άμεσο αντικείμενο.
Θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινητοποιήσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο θα έρχεται και θα απειλεί άμεσα την περιοχή. Επί παραδείγματι, έχουμε κάνει προσφυγή κατά της ΜΠΕ του υβριδικού Αμαρίου την οποία κερδίσαμε. Η ΤΕΡΝΑ επανήλθε με νέα ΜΠΕ το Μάιο και εκ νέου προσφύγαμε στο ΣτΕ. Ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής, το υπουργείο έσπευσε κι έδωσε άδεια εγκατάστασης στην εταιρεία, μην περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει τι απόφαση να πάρει. Άδεια εγκατάστασης σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει τις εκσκαφές, τις εργασίες. Θα πρέπει λοιπόν ο σητειακός λαός να είναι σε ετοιμότητα και να εμποδίσουμε να κατεβάσουν τα μηχανήματα. Αυτό το νόημα έχουν οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις όταν υπάρχει αντικείμενο να γίνουν», επεσήμανε.
Ομιλητές
Στην εκδήλωση της Τετάρτης ομιλητές θα είναι η κ. Μαρία Καραμανώφ Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας -Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ, η κ. Βάνα Σφακιανάκη Αρχιτέκτων, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ, ο κ. Κων. Γιαννακόπουλος Πολιτικός Μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ.
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις, απαντήσεις τοποθετήσεις, κατάθεση προτάσεων. «Μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί και να τοποθετηθεί. Είναι ένα ανοικτό κάλεσμα προς όλους», ανέφερε ο κ Δερμιτζάκης.
Παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών σε σχετικό κείμενο με τίτλο «ΟΧΙ άλλα ενεργειακά έργα (ΒΑΠΕ) στη Σητεία-Σεβασμός στο περιβάλλον και τις ζωές μας», το οποίο ήδη έχει υπογράψει μεγάλος αριθμός πολιτών.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ