Υποτονική ήταν η κίνηση στην Λαϊκή Αγορά της Σητείας. Το καταναλωτικό κοινό δεν κρύβει την οικονομική πίεση που υφίσταται, έχοντας ως αποτέλεσμα να κάνει συντηρητικές αγορές ακόμα και στη Λαϊκή. Οι παραγωγοί καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στηρίξουν τον κόσμο και να μπορέσουν κι εκείνοι να αντεπεξέλθουν για να συνεχίσουν να έχουν αντικείμενο εργασίας.
Η ακρίβεια, όπως αποδεικνύεται, νικά κατά κράτος καταναλωτές και παραγωγούς. Οι πρώτοι, όπως ανέφεραν, προσπαθούν να μειώσουν το σύνολο των εξόδων τους για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες τους. Οι δεύτεροι είναι σε ένα διαρκή αγώνα έναντι του αυξημένου κόστους καλλιέργειας και των αντίξοων καιρικών συνθηκών, προσπαθώντας να διατηρήσουν τη δυνατότητα να έχουν δουλειά.
Η κίνηση στη Λαϊκή -συνολικά σε όλες του Νομού Λασιθίου -τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι μειωμένη, όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Λασιθίου κ. Εριέττα Μπαγορδάκη. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό οφείλεται στην ελαιοσυγκομιδή, όμως στην ουσία δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά. Εμείς από την πλευρά μας υποστηρίζουμε όσο μπορούμε τον κόσμο, με φθηνά, αλλά πάντα ποιοτικά, φρέσκα προϊόντα», επεσήμανε.
Οι τιμές είναι αυξημένες και στην λιανική, «κάτι που», όπως ανέφερε η κ. Μπαγορδάκη, «οφείλεται στις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών και στην λειψυδρία. Κάποιοι δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν όταν έπρεπε και δεν έχουν τώρα προϊόντα. Η ακρίβεια γενικά, συνεχίζεται για όλους μας».
Κενές θέσεις
Στην λαϊκή αγορά της Σητείας, αισθητή ήταν η απουσία και αίσθηση προκάλεσαν οι κενές θέσεις από μέλη της Λαϊκής. Η κ. Μπαγορδάκη εξήγησε ότι η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, έχει ως αποτέλεσμα, παραγωγοί να παρατάνε τη λαϊκή, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν. Η μείωση της κίνησης, η αύξηση του κόστους της καλλιέργειας, οι καιρικές συνθήκες που λειτουργούν πλέον ανασταλτικά κι εχθρικά στον πρωτογενή τομέα, οδηγούν ανθρώπους της λαϊκής εκτός, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
«Δυστυχώς λιγοστεύουμε. Εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει ξεκινήσει αυτό και πλέον γίνεται πιο αισθητό. Είναι αρνητικό και για την ίδια την λαϊκή. Ο κόσμος έρχεται στη λαϊκή γιατί βρίσκει ποικιλία. Και όταν μειώνονται οι παραγωγοί και οι έμποροι δεν υπάρχει και μεγάλη ανταγωνιστικότητα. Όμως, οι συνθήκες είναι και για τους ανθρώπους της λαϊκής πολύ δύσκολες. Τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα. Πρέπει να γίνει κάτι ουσιαστικό από το κράτος γιατί μεταξύ άλλων και αν κάποιοι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν στις λαϊκές, πλέον με το νέο νόμο πρέπει να περιμένουν τις προκηρύξεις, για να βγάλουν άδεια και να έρθουν στη λαϊκή αγορά. Και από το 2021 που ψηφίστηκε ο νόμος για τις λαϊκές αγορές μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη. Δηλαδή κάποιοι εγκαταλείπουν τις λαϊκές και κάποιοι άλλοι που ενδεχομένως θέλουν να εργαστούν σε αυτές δεν μπορούν».
Στις γιορτές
Στο πλαίσιο των επικείμενων εορτών, η κ. Μπαγορδάκη ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό σε ότι αφορά την λειτουργία των λαϊκών αγορών στο Νομό Λασιθίου ότι λόγω των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που είναι ημέρα Τετάρτη, οι λαϊκές στη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο θα λειτουργήσουν και οι δύο τις ίδιες ημέρες, δηλαδή την Τρίτη, την παραμονή. Στην Ιεράπετρα δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή, θα λειτουργήσει Σάββατο- ως είθισται.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ