Η ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιείται στη Σητεία καλεί όποιον επιθυμεί να βοηθήσει φέτος στον εντοπισμό των φωλιών της χελώνας καρέτα- καρέτα.
Η ομάδα εδώ και επτά χρόνια -από το 2009- έχει αναλάβει την καταγραφή και οριοθέτηση των φωλιών. Η άκρως αξιόλογη και σπουδαία δράση έχει ήδη επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Το μέλος της ομάδας εθελοντών κ. Νίκος Μαράκης τόνισε ότι η χελώνα καρέτα- καρέτα είναι ένα από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας του πλανήτη. Στον τόπο μας έρχονται τρία από αυτά, η καρέτα- καρέτα, η Μίδας και η δερματοχελώνα. Μόνο η πρώτη γεννάει στις παραλίες μας και συγκεκριμένα στο Μόχλος, στη Σητεία, στην Ερημούπολη, το Βάι, τον Ξερόκαμπο, τον Μακρύ Γιαλό κι αλλού, διότι προφανώς της αρέσει η κλίση της παραλίας, η σύνθεση της άμμου και η θερμοκρασία της.
Η χελώνα γεννάει περίπου 80 αυγά την νύχτα, στο μέγεθος μπάλας πινγκ- πονγκ και τα θάβει στην άμμο σκάβοντας με πολύ κόπο και φτιάχνοντας μία φωλιά σε σχήμα βάζου. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται δύο με τρεις φορές εντός του καλοκαιριού.
Μετά από 60 ημέρες περίπου θα βγουν τα χελωνάκια, τα οποία αμέσως από το στραφτάλισμα της θάλασσας οδηγούνται προς αυτήν. Όμως υπάρχει ο κίνδυνος να παραπλανηθούν από τα φώτα του δρόμου, να πάνε σε αντίθετη κατεύθυνση και δυστυχώς να τα βρει ο ήλιος το πρωί και να πεθάνουν.
Η πορεία φωλιά- θάλασσα των μικρών είναι σημαντική για δύο λόγους. Ο ένας είναι η γυμναστική πτερυγίων και σώματος και ο άλλος η χαρτογράφηση της παραλίας, όπου γεννήθηκαν με το κάτω μέρος από το καβούκι τους. Τα αρσενικά δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο συγκεκριμένο μέρος. Τα θηλυκά όμως θα ξανάρθουν, όταν ενηλικιωθούν μετά από 25 χρόνια, στην ίδια παραλία για να γεννήσουν.
Για να ευοδωθεί λοιπόν αυτή η μοναδική προσπάθεια, η ομάδα εθελοντών Σητείας απευθύνει κάλεσμα προς τους εθελοντές να συμμετέχουν και να βοηθήσουν ώστε και φέτος να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2011 υπήρξαν 18 και το 2014 αντίστοιχα 21 έξοδοι χελωνών στην περιοχή.
«Η περίοδος που περπατάμε στην παραλία για να δούμε τα ίχνη των χελωνών είναι αρχές Μαΐου με τέλη Αυγούστου. Είχαμε και έχουμε βοήθεια από το Δήμο και το Λιμεναρχείο όμως θέλουμε κι άλλους εθελοντές για τον εντοπισμό των φωλιών και φέτος», πρόσθεσε.
Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στην όλη δράση, μπορεί να απευθύνεται στους Νίκο Μαράκη, Αθηνά Κουνδουράκη και Γιάννη Παπαδάκη, τηλ. 6972-915517, 6976-891.399 και 6983-514.966.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ