Σε κανάριο φοίνικα δίπλα ακριβώς στην περίφραξη του Φοινικοδάσους στο Βάι έφτασε το σκαθάρι, όπως έγινε γνωστό στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Η είδηση προκάλεσε έκπληξη και τρόμο. Ο κίνδυνος πλέον για το φοινικόδασος είναι όχι απλά ορατός, αλλά τεράστιος.
Στην συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Νίκου Κοζυράκη το πρώτο θέμα ήταν η αντιμετώπιση του σκαθαριού στο φοινικόδασος Βάι.
Ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης από τη μείζονα μειοψηφία πρότεινε αναβολή λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας για να συζητηθεί με τη δέουσα προσοχή και παρουσία υπευθύνων της Δασικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.
Ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Πατεράκης, επεσήμανε ότι είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να αναδειχθεί πολιτικά, πρακτικά και κοινωνικά, μέσω του Δ.Σ., διότι είναι κρίσιμο και πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για να βρεθεί λύση άμεσα, άποψη που κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε.
Έφτασε στο Βάι
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παλαικάστρου κ. Δημήτρης Αγγελετόπουλος μετέφερε την έντονη αγωνία του για τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα καταλογίζοντας καίριες ευθύνες παράλληλα στους αρμοδίους. «Το σκαθάρι έφτασε στο Βάι, τα ευρήματα είναι πολλά κι ανησυχητικά. Η προστασία του δάσους είναι μηδενική. Καμία υπηρεσία δεν μας έχει δώσει μέχρι τώρα ικανοποιητικές απαντήσεις, οι οποίες είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Εμείς όμως βλέπουμε τους κανάριους φοίνικες να ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο και να μένουν εκεί χωρίς την μέριμνα της πολιτείας, να κοπούν, να θαφτούν ώστε το σκαθάρι να εγκλωβιστεί και να πεθάνει. Το αφήνουν να εξελιχθεί μέσα στο φοίνικα και να μεταπηδήσει από τον έναν στον άλλο και να εξαπλωθεί ευκολότερα. Το σκαθάρι ξεκίνησε από πολύ μακριά, αλλά με την αδιαφορία μας έφτασε και στο Βάι. Επαναπαυόμαστε ότι δεν προτιμά τους φοίνικες τους Θεόφραστου», τόνισε. Μάλιστα στάθηκε στον εντοπισμό του σκαθαριού σε κήπο ιδιώτη, δίπλα από το δάσος.
«Κάνουμε», συνέχισε, «έκκληση να αναλάβει η Περιφέρεια πρωτοβουλία και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, ώστε οργανωμένη ομάδα να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του σκαθαριού και να επεμβαίνει άμεσα γιατί σε λίγο καιρό αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα το Βάι θα είναι παρελθόν.
Η Τ.Κ. και ο Δήμος προχωρούν κάθε 15 μέρες σε ψεκασμούς στους κανάριους φοίνικες της περιοχής -σε δημόσιους χώρους, του Παλαικάστρου, όμως δεν έχουν δικαιοδοσία για να πράξουν κάτι ανάλογο ούτε στο φοινικόδασος προφανώς, ούτε σε ιδιωτικούς χώρους όμως».
Αγωνία
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν πολλοί από τους Συμβούλους. Εξέφρασαν την αγωνία για την διατήρηση του μοναδικού αυτού φοινικοδάσους και την επιτακτική ανάγκη να ληφθεί πρωτοβουλία ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό σε κάθε κατεύθυνση και κυρίως στην πολιτεία ότι πρέπει να προστατευτεί το φοινικόδασος.
«Το σκαθάρι είναι στο Βάι», επιβεβαίωσαν τόσο ο κ. Γιάννης Χατζηνάκης όσο και η κ. Στέλλα Αϊλαμάκη. «Το φοινικόδασος είναι εθνικής σημασίας ζήτημα», τόνισε ο κ. Καραμανωλάκης κι έθεσε σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο αντιμετώπισης ως τώρα του προβλήματος εστιάζοντας στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων καθώς και της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δήμαρχος τοποθετούμενος αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, από το 2002 επί λειτουργίας ακόμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μέχρι σήμερα, στον τρόπο αντιμετώπισης, καταπολέμησης, στις αρμοδιότητες, στην αδυναμία νομοθετικής και διαδικαστικής πρακτικής αντιμετώπισης.
«Όταν βλέπεις ότι πρακτικά δεν αντιμετωπίζονται κάποια θέματα με κάποιο τρόπο, πρέπει να αλλάζεις επίπεδο αντιμετώπισης. Το μαχαίρι έχει φτάσει πλέον στο κόκαλο. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Ο νόμος και η ευρωπαϊκή οδηγία λέει ξεκάθαρα ότι όταν δεν αντιμετωπίζεται το θέμα, υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες, δηλαδή να γίνει ειδικό διαχειριστικό σχέδιο αντιμετώπισης σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης να ζητηθεί χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο συζητάμε το θέμα για να το αναδείξουμε πολιτικά και να περάσουμε σε άλλα επίπεδα αντιμετώπισης».
Κατόπιν πρότασης του Δημάρχου -θα μεταβεί άμεσα στο υπουργείο- αποφασίστηκε στο Δ.Σ., ο Δήμος Σητείας να αιτηθεί στην κυβέρνηση την χρηματοδότηση ενός ειδικού διαχειριστικού σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος, χρησιμοποιώντας τους αρμόδιους επιστήμονες για να το υποδείξουν καθώς και την τεχνογνωσία που έχει εφαρμοστεί ως τώρα σε άλλα κράτη κι έχει αποδώσει. Εάν η κυβέρνηση έχει αδυναμία, να αποταθεί στην Ε.Ε. όπως προβλέπεται από το νόμο. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει χρονικό όριο, δεδομένου ότι μπορεί η δράση του σκαθαριού να «αδρανεί» το χειμώνα, όμως από τις αρχές της άνοιξης το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.
Παράλληλα αποφασίστηκε η εκ νέου ενημέρωση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των ιδιοκτητών φοινίκων.
Κατόπιν σχετικών προτάσεων των κ. Νίκου Πλακαντωνάκη και Χαράλαμπου Σαρίδη αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπών από εθελοντές σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα για να παρακολουθούν το φαινόμενο, να ενημερώνουν άμεσα και να βοηθούν στην αντιμετώπιση.
ΜΑΡΊΖΑ ΨΑΡΑΚΗ