Ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την επιστημονική υποστήριξη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Τ.Ε.Ι. Σητείας, διοργανώνουν εκπαιδευτική εσπερίδα με θέμα: «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ, ΕΔΩΔΙΜΑ ΑΥΤΟΦΥΗ ΦΥΤΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ»
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 17:30 στο αμφιθέατρο του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του παραρτήματος Τ.Ε.Ι. Σητείας.
Σκοπός της εσπερίδας είναι η ενημέρωση, από ειδικούς επιστήμονες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων της χώρας, σχετικά με την καλλιέργεια, την σωστή διατήρηση και την οικονομική αξιοποίηση των Αρωματικών και φαρμακευτικών Φυτών. Την σύνδεσή τους με την διατροφική μας κουλτούρα και την συμβολή τους στην υγεία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εσπερίδας:
Προεδρείο: Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Μεραμβελιωτάκης Αριστοτέλης.
17:30 Προσελευση
18:00 Χαιρετισμοι
18:30 «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: προστασία, διατήρηση και οικονομική αξιοποίηση».
Δρ. Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.
18:50 «Ενδημικότητα και στενοενδημικότητα ειδών στη Σητειακή διατροφική κουλτούρα».
Αντωνία Ψαρουδάκη, Δρ. Γεωπονικών επιστημών, Διδάσκουσα Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.
19:00 «Συμβολή των Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών της Μεσογειακής Διατροφής στην Υγεία».
Διαμάντω Λάζαρη, Επίκουρος Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τομέας Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής.
19:30 «Στοιχεία καλλιέργειας των κυριότερων αρωματικών-φαρμακευτικών της Κρήτης».
Δρ. Θοδωρής Βραχνάκης, Επιστ. Συνεργάτης Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων – Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.
19:45 «Cretagrotech στο ΤΕΙ Κρήτης και η δυνατότητα χρήσης των αρωματικών φυτών στην Κηποτεχνία».
Ειρήνη Χριστοφορίδη, Επιστ. Συνεργάτης Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων – Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.
19:50 «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: μεταποίηση και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, (ορθές πρακτικές και γευστική δοκιμή προϊόντων ΑΦΦ – δημιουργία αρωματικού ελαιολάδου με αιθέρια έλαια φασκόμηλου, κρίταμου, θυμαριού και σατουρέγιας (θρούμπι) – δημιουργία μίγματος αρωματικών φυτών για ρόφημα)».
Δρ. Ελένη Μαλουπα Τακτική Ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.
20:50 Συζήτηση – Συμπεράσματα
21:30 Λήξη
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ