Με μεγάλη λύπη αντικρίσαμε την εικόνα του ΧΥΤΑ Σητείας. Ενός έργου ιδιαιτέρως οραματικού αφού απομακρύναμε για πάντα τον εφιάλτη της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων και τους καπνούς πάνω από τη πόλη, φαίνεται όμως ότι με τις παραλήψεις της δημοτικής αρχής γυρίζουμε στο σημείο που ξεκινήσαμε. Πρακτικά ο ΧΥΤΑ λειτουργεί ως χώρος ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων φέρνοντας τους Δημότες αντιμέτωπους με μεγάλα πιθανά πρόστιμα.
Συγκεκριμένα η παρούσα δημοτική αρχή του κ. Πατεράκη δεν πλήρωσε έγκαιρα τις απαλλοτριώσεις με αποτέλεσμα να αρθεί η απαλλοτρίωση 200 στρ. που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2012 και να γίνει νέα από τον ΕΣΔΑΚ η οποία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2018, δηλαδή πήγε 6 χρόνια πίσω το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ.
Όπως αναγράφεται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων Σητείας το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας στις 12/04/2016, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο ΧΥΤΑ Σητείας έχει ζωή ακόμα 6 ΜΗΝΕΣ ήτοι μέχρι Οκτώβριο του 2016.
Πραγματικά είναι απορίας άξιο πως επεκτείνεται η χωρητικότητα ενός κυττάρου ο οποίος δέχεται κάθε χρόνο 9.000 τόνους απορρίμματα από την ημέρα που έλαβε γνώση ο Δήμος για το εναπομείναν εξάμηνο πέρασαν 3 χρόνια!!!!!
Ταυτόχρονα η ανακύκλωση στη πόλη μας βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν αφού μόνο μικρό μέρος των απορριμμάτων ανακυκλώνεται. Υπάρχουν αναπτυγμένοι πολλοί λιγότεροι μπλε κάδοι από όσους χρειάζονται η αγορά των οποίων δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου αφού παρέχονται δωρεάν από την Ελληνική εταιρία αξιοποίησης ανακύκλωσης.
Ο ενιαίος σύνδεσμος διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) «αναγκάστηκε» να πληρώσει τις απαλλοτριώσεις αφού όλος ο σχεδιασμός για την περιοχή της Σητείας σημείωνε τραγικές καθυστερήσεις με κίνδυνο να χαθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ μέσω των έργων αλλά και αρκετές θέσεις εργασίας. Αν τότε είχαν πληρωθεί οι απαλλοτριώσεις σήμερα θα μιλούσαμε για επέκταση των έργων και εκσυγχρονισμό. Σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τον εναπομείναν χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ Σητείας και ορίζει ότι στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την κατασκευή ΧΥΤΥ και του εργοστασίου θα λειτουργεί κανονικά με επέκταση ώστε αρχικά να λειτουργήσει ως ΧΥΤΑ και μετά ως ΧΥΤΥ.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τις αεροφωτογραφίες του Google Earth που παρουσιάζουν την απόλυτη διάλυση του έργου. Ενός έργου το οποίο καθημερινά πληρώνουν οι δημότες της Σητείας και μάλιστα πολύ ακριβά από τα ανταποδοτικά τέλη που τους επιβάλλονται, παραμένει ερωτηματικό τι είδους διαχείριση γίνεται και πόσο αυτό κοστίζει… Η εικόνα μιλάει μόνη της
Το απόλυτο χάος εσωτερική οδοποιία δεν υπάρχει κάτι που καθιστά αδύνατη την ταφή, το παλαιό κύτταρο γίνεται διέξοδος αφού βλέπουμε σαφέστατα εναπόθεση πάνω στην ήδη καλυμμένη περιοχή. Ο Βιολογικός καθαρισμός δείχνει ρημαγμένος και τα ανεξέλεγκτα επιφανειακά απορρίμματα γίνονται έρμαιο των ανέμων της περιοχής.
Όπως αναγράφεται και στην οδηγία Ε.Ε 98/2008 ο Δήμος οφείλει να ελέγχει όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του σχετικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο ξεκάθαρα δεν συμβαίνει σ αυτή την περίπτωση.
Όλα λοιπόν οφείλονται στην ολιγωρία της Δημοτικής αρχής, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς.
Γραφείο τύπου Συνδυασμού ΣΗΤΕΙΑ: Επιστροφή στο Μέλλον