Ο Δήμαρχος Σητείας συναντήθηκε χθες στο Δημαρχείο με τον Διευθυντή Δασών Νομού Λασιθίου. Αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του κ. Γιώργου Ζερβάκη, ο κ. Εμμανουήλ Συλλιγάρδος τον επισκέφθηκε και συζήτησαν θέματα που αφορούν το Δήμο και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δασών. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαδάκης.
Ο κ. Συλλιγάρδος ανέφερε ότι αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Δημάρχου και έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συνάντηση. Μίλησαν για το Βάι και ο διευθυντής δασών το χαρακτήρισε πολύ σοβαρό θέμα. «Μιλήσαμε, είπε, για το σκαθάρι, τον τρόπο αντιμετώπισής του, τί ακριβώς συμβαίνει τόσα χρόνια τώρα σε σχέση με την παρουσία του στην περιοχή. Επίσης έγινε μία πρόταση από τον Δήμαρχο να δημιουργηθεί ένας περιπατητικός χώρος μέσα στο Βάι, περιορισμένης έκτασης, προκειμένου να απολαμβάνουν οι φίλοι του πράσινου και εσωτερικά το δάσος, χωρίς βέβαια να το ενοχλούν ή να δημιουργούν κινδύνους καταστροφής. Είναι μία πρόταση εφικτή και θα προσπαθήσουμε κι εμείς μέσα από την υπάρχουσα νομοθεσία», τόνισε ο κ. Συλλιγάρδος.
Έγινε συζήτηση και για το κατά πόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν κατασταλτικό παράγοντα γι’ αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο καταστροφής. «Η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και η φύση των εκτάσεων σε σχέση με τους φοίνικες σε όλο το νομό, έχει να κάνει με δύο υπηρεσίες, την Διεύθυνση Δασών σε ότι αφορά το φοινικόδασος, το οποίο ανήκει στο δημόσιο, και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία είναι αρμόδια για την ευρύτερη περιοχή και πέριξ του Βαγιού. Μέχρι στιγμής υπάρχουν καταστροφές σε φοίνικες Κανάριους εκτός φοινικοδάσους και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε βάσει της νομοθεσίας που υπάρχει σε τρόπους καταπολέμησης, όπως κοπή φοινίκων κι άλλες ενέργειες.
«Τα συμπτώματα δεν είναι φανερά»
Ο Φοίνικας του Θεοφράστου δεν ανήκει στην τροφική επιλογή του σκαθαριού. Σημαίνει ότι μέχρι στιγμής, για να μην έχουμε μέσα στο Βάι καταστροφές, ακόμα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει τροφή επ’ έξω. Δεν ξέρουμε αυτή την στιγμή εάν υπάρχουν κάποιοι φοίνικες μέσα στο Βάι που να έχουν μέσα στον κορμό τους σκαθάρια και να τα τρώνε εσωτερικά χωρίς να υπάρχει η ένδειξη καταστροφής εξωτερικά. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιες ενδείξεις.
Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα μόνο όταν αρχίσει ο φοίνικας να γέρνουν τα κλαδιά του και να ξεραίνονται. Τότε, όπως κάναμε παλιά, γίνονται πλύσεις με ειδικά φάρμακα, καθαρισμοί γύρω από τους φοίνικες για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον προσβεβλημένο φοίνικα. Αυτή τη στιγμή όμως η οπτική παρατήρηση που υπάρχει από εμάς δεν φαίνεται να μας δίνει στοιχεία προσβεβλημένων φοινίκων έστω κι αν στις παρυφές του φοινικοδάσους έχουν περισυλλεγεί σκαθάρια», εξήγησε ο Διευθυντής Δασών. Θα έπρεπε να δημιουργηθεί μία προστασία για τους χιλιάδες φοίνικες που βρίσκονται εκεί γιατί μπορεί και όλοι να έχουν πρόβλημα ή κανένας ή αργότερα να δημιουργηθεί πρόβλημα. Αλλά τα συμπτώματα, όπως σημείωσε ο κ. Συλλιγάρδος, δεν είναι φανερά, εάν δεν υπάρχει εξωτερικά σε κάθε φοίνικα το πρόβλημα.
«Το Βάι», τόνισε ο κ. Ζερβάκης, είναι ένα μνημείο παγκόσμιου κάλλους. Θεωρούμε ότι πρέπει να έχει τη δυνατότητα, έστω εν μέρει, επισκεψιμότητας από τους ανθρώπους που διατρέχουν τα πέρατα της γης για να το δουν. Είπαμε λοιπόν αν υπάρχει δυνατότητα να χωροθετηθεί κι εκεί κάποιο μέρος, να γίνει ένα μονοπάτι στην καρδιά του δάσους. Θεωρώ ότι θα βοηθήσει και στην παρακολούθηση της “επέλασης” του σκαθαριού στην περιοχή. Επικουρικά με την δασική υπηρεσία και το μάτι του επισκέπτη και του ανθρώπου που θα είναι εντεταλμένος στον έλεγχο των επισκεπτών στην συγκεκριμένη διαδρομή, να έχει τη δυνατότητα μίας επιπλέον επίβλεψης αν για τον οποιοδήποτε λόγο παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα που θα χρειαστεί άμεση παρέμβαση».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ