10+1 Προτεραιότητες κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας (τελευταίο) του Νίκου Καραμανωλάκη Υποψ. Δημάρχου Σητείας:
Σε συνέχεια
- ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Υπάρχουν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στο Δήμο μας με σημαντικότερα αυτά που αφορούν τη περιοχή Ξεροκαμάρες διότι εκεί συμβαίνουν πολύ συχνά τροχαία ατυχήματα ενώ κάποια απ’ αυτά είναι σοβαρά. Μια από τις αιτίες είναι ότι έχουν δοθεί στη κυκλοφορία δρόμοι χωρίς τη κατάλληλη σήμανση, χωρίς κυκλοφοριακή ρύθμιση. Παράλληλα, επειδή έχουν στενέψει οι δρόμοι, η ταλαιπωρία των πολιτών είναι απίστευτη. Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται επείγον, μας εκθέτει στους επισκέπτες μας και πρέπει να λυθεί άμεσα. Πρέπει λοιπόν άμεσα να επιταχυνθεί η έγκριση της Κυκλοφοριακής Μελέτης που έχει καθυστερήσει τόσα χρόνια αδικαιολόγητα. Προβλήματα υπάρχουν βέβαια και στη παλιά πόλη γύρω από τη Καζάρμα, στη Πάνω Γειτονιά αλλά και σε πολλά χωριά μας. Σε περιοχές που σχεδιάστηκαν πριν την ύπαρξη του αυτοκινήτου, προφανώς τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θα αναζητηθούν και θα προωθηθούν όλες οι δυνατές λύσεις. Οπωσδήποτε πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνδεση της Πλαστήρα με την Ανατολική Παράκαμψη και το Λιμάνι, η σύνδεση της Πραισού με τον Εθνικό δρόμο προς Ηράκλειο και η σύνδεση της Ανθέων με τη Γεωργίου Παπανδρέου ώστε να αποσυμφορηθεί η Παπαναστασίου. Απαιτείται παράλληλα να αναζητηθούν νέοι χώροι στάθμευσης και βέβαια διεκδικούμε πάντα δυνατά από τη Περιφέρεια τη Δυτική Παράκαμψη, τη σύνδεση δηλαδή του Εθνικού δρόμου προς Ηράκλειο με το δρόμο προς Ιεράπετρα και Αγιά Φωτιά ώστε να επιτευχθεί η παράκαμψη της πόλης στα όρια του νέου σχέδιου στο Κολονέλο αλλά και της παραλίας της Σητείας.
- ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Η διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας Σητείας από τη Δημοτική Αρχή ήταν λάθος.
Η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, ο έλεγχος για την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας, ο έλεγχος για την παράνομη στάθμευση και το κυκλοφοριακό, τα αδέσποτα, η αποτροπή αυθαίρετων καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων κ.α. Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν παιδικές χαρές, πλατείες, πεζόδρομους, υπαίθριους χώρους, την άρδευση, την ύδρευση, το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας κρίνεται απαραίτητη.
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του Δήμου πρέπει να ανατεθεί μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού η οποία θα ισοδυναμεί με διαγνωστική μελέτη που θα προσεγγίσει 100% τεχνοκρατικά το Δήμο, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τους δείκτες αποδοτικότητας που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, την ανακύκλωση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα θα αναζητήσουμε τις ορθές πρακτικές άλλων Δήμων ώστε να μεταφέρουμε και εδώ την εμπειρία τους. Επίσης, η ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου («έξυπνη πόλη») θεωρείτε μονόδρομος. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη προς όφελος του πολίτη και της προόδου του Δήμου. Η ψηφιακή αναβάθμιση επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων, βελτίωση στη καθημερινότητα του πολίτη και στη λειτουργία των υπηρεσιών, ταχύτητα και διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων κ.α. Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων αλλά και από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για δράσεις που αφορούν έξυπνη στάθμευση, έξυπνη διαχείριση υδάτων, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, έξυπνο οδοφωτισμό αλλά και εφαρμογές όπως το «Βελτιώνω την πόλη μου» που λειτουργεί ήδη σε πολλούς Δήμους.
Επιτρέπει στους πολίτες να υποβάλλουν μέσω του κινητού τηλεφώνου τα πάσης φύσεως αιτήματα που αφορούν στη διαβίωση τους όπως π.χ., σπασμένες λάμπες, απουσία κάδου απορριμμάτων από μια γειτονιά, λακκούβες στους δρόμους, σπασμένα παγκάκια, επιπλέον φωτισμός σε κάποιο δρόμο, κ.λ.π., ώστε αυτά να μεταβιβάζονται αυτόματα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να δρομολογείται η διευθέτησή τους.
Ζητούμενο επίσης είναι η επαναφορά της άμεσης δημοκρατίας και των Ανοικτών Λαϊκών συνελεύσεων δίνοντας φωνή στους πολίτες. Την ευθύνη της σύγκλισής των Λαϊκών Συνελεύσεων θα έχει η Επιτροπή Διαβούλευσης ή το δημοτικό συμβούλιο. Στόχος η καταγραφή των προβλημάτων από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.
Πρέπει επίσης να προσανατολιστούμε σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης με αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων σ’ αυτές.