Μία σειρά θαυμάσιων έργων περιελάμβανε η έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Λουκίσα. Με τον τίτλο «Ερωτόκριτος» φιλοξενήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στην Σητεία.
Η εξαιρετική έκθεση είναι μία θαυμάσια δράση της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος στο πλαίσιο της νέας χρονιάς για την οποία ο προγραμματισμός είναι πλούσιος. Μάλιστα πρόσφατα στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γιώργος Γαλανάκης -ο οποίος έχει ιδρύσει την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος μαζί με την σύζυγο του Αλίκη Γαλανάκη- ενημέρωσε το σώμα για τον σχεδιασμό του 2025, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές δράσεις και σημαντικούς στόχους.
– Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να αναδειχθεί περεταίρω ο Βιτσέντζος Κορνάρος και η σύνδεση του με τον τόπο, η Στέγη στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου για τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Έχουν γίνει ήδη επαφές και συζητήσεις για την παραχώρηση ενός κτιρίου του Δήμου όπου θα φιλοξενηθεί το μουσείο, και οι σχετικές αποφάσεις όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση θα ληφθούν από το Δ.Σ. Ο λόγος για ένα ψηφιακό μουσείο αντίστοιχο με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων που εδράζεται στην Αθήνα.
– Μία δεύτερη δράση που προγραμματίζει η Στέγη στην ίδια κατεύθυνση είναι η διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων για τα γενέθλια του Κορνάρου στις 26 και 27 Μαρτίου. «Να γίνει μία γιορτή για την Σητεία και ταυτόχρονα τιμή για τον Κορνάρο ο οποίος έβαλε την Σητεία σε ένα χάρτη. Δηλαδή αν αυτή τη στιγμή η Σητεία έχει μία πολιτιστική διάσταση, κάτι που παραδέχονται όλοι, νομίζω ότι εν πολλοίς οφείλεται στο ότι ο Κορνάρος μας αναφέρει στο ποίημα του, στην Στεία εγεννήθηκε, στην Στεία ανετράφη.
Έχει γίνει ήδη συζήτηση με τους Σχολικούς Διευθυντές κι έχει εκφραστεί η πρόθεση συμμετοχής των παιδιών στις εορταστικές εκδηλώσεις. Σε σχολεία διδάσκονται εξάλλου τον Ερωτόκριτο (περίπου 300 στίχους επιλεγμένους) κι έτσι ανά ομάδες των πέντε, τα παιδιά θα μπορούν να τραγουδήσουν το θαυμάσιο αυτό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, συνοδεία μουσικής και πάλι από τα παιδιά.
Επίσης προτάθηκε να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και η Φιλαρμονική του Δήμου παιανίζοντας στους δρόμους της πόλης Ερωτόκριτο. Ακόμα προγραμματίζεται στη διάρκεια του διημέρου, εκδήλωση στο Πολύκεντρο με την συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλο το Νομό, εκπροσώπων αρχών, φορέων και πολιτιστικών σωματείων ευρύτερα από την Κρήτη.
Θα παρουσιαστεί η έκδοση «Ο Δικός μας Ερωτόκριτος», όπου 25 διακεκριμένοι λογοτέχνες και συγγραφείς έχουν μιλήσει για το πώς ο Ερωτόκριτος έχει εγγραφεί στην κουλτούρα τους».
Άλλες δράσεις
– Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος δραστηριοποιείται στο ξεκίνημα του χρόνου προς διάφορες κατευθύνσεις, αρχής γενομένης από την έκδοση του θαυμάσιου ημερολογίου για το 2025,αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έχει διανεμηθεί και προσφερθεί, λαμβάνοντας θερμές κριτικές από τους πολίτες εντός αλλά κι εκτός Σητείας. Μεταξύ αυτών είναι και η Μαρία Φαραντούρη, η οποία μέσω γνωστού με την Στέγη προσώπου ζήτησε 50 ημερολόγια. Σε συζητήσεις που έχουν γίνει, έκανε γνωστή την επιθυμία της να επισκεφθεί την Σητεία.
– Παράλληλα η Στέγη έχει δημιουργήσει ένα στικάκι, που περιλαμβάνει την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας από την κ. Χρύσα Σοφιανού, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της μοναδικής αυτής δομής.
– Με σκοπό εξάλλου να γνωρίσουν και να αγαπήσουν περισσότερο τα παιδιά τον Βιτσέντζο Κορνάρο και τον Ερωτόκριτο η Στέγη -εκτός από τους μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς που διοργανώνει κάθε χρόνο- έχει προχωρήσει στην έκδοση και προσφορά τετραδίων στα παιδιά και φέτος. Έχει επίσης δημιουργήσει μία ψηφιακή εφαρμογή που παρουσιάζεται στα παιδιά στον χώρο της Στέγης για τον Κορνάρο και τον Ερωτόκριτο, «ώστε σιγά -σιγά να αισθάνονται κι αυτά υπερήφανα για το ότι κατάγονται από την γενέτειρα του Κορνάρου».
Και βέβαια η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος συνεχίζει την δράση της στις εκδόσεις βιβλίων, ντόπιων δημιουργών όπως του Μανόλη Μιαουδάκη και του Πέτρου Πετροσιάν.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ