Με έντονη κινητικότητα ξεκίνησε η νέα χρονιά για τον Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας. Τα ασθενοφόρα με τα πληρώματα του Τομέα βρίσκονται επί ποδός διαρκώς κυρίως λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Σητείας. Η μεγάλη υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, έχει ως αποτέλεσμα κλινικές, όπως η Παθολογική κι άλλες, να μην μπορούν να εφημερεύουν ή να υπολειτουργούν, κάτι που συμβάλει καθοριστικά στις διακομιδές περιστατικών σε άλλα Νοσοκομεία εντός κι εκτός Νομού, σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση.
Η εικόνα δηλαδή στην αρχή του νέου έτους για το Τομέα ΕΚΑΒ της Σητείας είναι σχεδόν ίδια με της προηγούμενης χρονιάς, υπήρξε σημαντική αύξηση διακομιδών λόγω της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Σητείας εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού- και παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό- και κυρίως ιατρικό.
Καθημερινά λειτουργεί τουλάχιστον μία διπλή βάρδια
Ο Τομέας ΕΚΑΒ Σητείας αυτή την στιγμή, σύμφωνα πάντα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, σε ό,τι αφορά την στελέχωσή του με έμψυχο δυναμικό βρίσκεται σε ένα σχετικά καλό επίπεδο, σε σχέση βέβαια με παρελθόντα έτη, όπου ο Τομέας ήταν τραγικά υποστελεχωμένος.
Σήμερα υπηρετούν 16 άτομα κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν καθημερινά λειτουργεί τουλάχιστον μία διπλή βάρδια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όχι μόνο υπάρχει 24ωρη κάλυψη της περιοχής, αλλά και δυνατότητα κάλυψης περιστατικού, όταν σε μία βάρδια το ένα ασθενοφόρο με το πλήρωμα του βρίσκεται σε διακομιδή σε άλλο Νοσοκομείο. Ζητούμενο βέβαια είναι να λειτουργούν με διπλά πληρώματα κι ασθενοφόρα και οι τρεις βάρδιες του Τομέα, όπως και κάθε Τομέα του ΕΚΑΒ στο Λασίθι και γενικότερα. Για να γίνει αυτό στην Σητεία θα πρέπει το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας να αριθμεί τουλάχιστον 20 άτομα.
Για τη στελέχωση του Τομέα της Σητείας θα πρέπει να αναφερθεί, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι το 50% του προσωπικού είναι επικουρικοί. Αυτό είναι θέμα, διότι μπορεί να έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2025 για παράδειγμα, αλλά το ζήτημα είναι τι θα γίνει και μετά. Και όταν ένας Τομέας, μία υπηρεσία λειτουργεί με πάνω από το 50% με επικουρικό προσωπικό, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία της.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το ότι κάποιοι εργαζόμενοι βαίνουν προς συνταξιοδότηση, ενώ υφίσταται και το θέμα των μετακινήσεων προσωπικού.
Ο στόλος
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που αφορά το ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο και κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές, είναι αυτό του στόλου της Υπηρεσίας. Όπως έχει ειπωθεί, τα τελευταία πολλά χρόνια, η πλειοψηφία των νέων οχημάτων που έχουν δοθεί στο ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και στην Κρήτη, αφορούν δωρεές. Προφανώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλης της Ελλάδας και δη της περιφέρειας, αφού στο μεγαλύτερό του ποσοστό ο στόλος των οχημάτων του ΕΚΑΒ είναι καταπονημένα έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιομέτρων. Στη Σητεία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ασθενοφόρα του Τομέα έχουν διανύσει έκαστο περισσότερα από 400.000 χιλιόμετρα.
Ο παλιός, ως γνωστόν, στόλος οχημάτων είναι και επιρρεπής στις βλάβες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκύψει πρόβλημα στην διάρκεια μίας μεταφοράς, διακομιδής περιστατικού με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια του ασθενή και του πληρώματος ενός ασθενοφόρου.
Το θέμα με το στόλο οχημάτων είναι πανελλαδικό, εντεινόμενο όμως σε Τομείς που έχουν να αντιμετωπίσουν κάκιστο οδικό δίκτυο, όπως ο ΒΟΑΚ σε ό,τι αφορά την Σητεία, που έχουν αυξημένο όγκο διακομιδών λόγω μη επανδρωμένων νοσοκομείων -όπως της Σητείας- και που βρίσκονται μακριά από συνεργείο του ΕΚΑΒ, όπως επίσης ο Τομέας της Σητείας.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ