Το μεγάλο πρόβλημα του νερού ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Σητείας. Αρκετός ήταν εξάλλου και ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση και στην συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του κ. Αλέκου Μαρινάκη, μέλους του γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και Περιφερειακού Συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση.
«Η ανομβρία είναι φυσικό φαινόμενο. Η λειψυδρία δεν είναι. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι θέσεις του ΚΚΕ» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ. Τους παριστάμενους καλωσόρισε η κ. Μαρία Αγγελάκη.
Τόσο στην διάρκεια της ομιλίας, όσο και στις δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης εστίασε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα υποδομής ώστε να υπάρχει άφθονο νερό για ύδρευση και άρδευση και συνολικά για όλες τις ανάγκες του τόπου, για την περιοχή του Λασιθίου και ιδιαίτερα της Σητείας.
Μάλιστα τόνισε ότι η Σητεία έχει το «προνόμιο» το χειμώνα να πνίγεται από τις πλημμύρες και το καλοκαίρι να μην υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού για χρήση. «Έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις ελιές φέτος. Πραγματικά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ξηρασίας και ένα από τα ζητούμενα είναι να υπάρξει αποζημίωση των ανθρώπων για να μπορούν να επιβιώσουν και να μην εγκαταλείψουν τελείως τον τόπο.
Υπάρχει ένας σχεδιασμός έργων των οποίων η υλοποίηση προβλέπεται όμως με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Απεντάχθηκαν τα έργα στο Λασίθι για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ουσιαστικά οδηγούν στην λογική της ιδιωτικοποίησης του νερού. Γι’ αυτό ονομάζεται ενιαία διαχείριση σε επίπεδο Κρήτης. Γίνεται η μελέτη με χρηματοδότηση από την ΤΕΡΝΑ κι αυτό σημαίνει ότι το νερό από λαϊκό δικαίωμα γίνεται εμπόρευμα με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επόμενες γενιές. Από την άλλη πλευρά δε δίνονται χρήματα για τις αναγκαίες υποδομές όπως φράγματα. Υπάρχει μία μελέτη από το 2016 του ΥΠΕΧΩΔΕ που προέβλεπε στα ορεινά και ημιορεινά να γίνουν λιμνοδεξαμενές για να συγκρατούν την ορμητικότητα των νερών το χειμώνα και το καλοκαίρι να έχουμε φυσική ροή νερού για την κάλυψη των αναγκών. Αντί γι αυτό, έχουμε τεράστιες επενδύσεις ενεργειακών έργων, αιολικών, ηλιοθερμικών στην περιοχή και ουσιαστικά η Σητεία θα γίνει η μπαταρία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και βέβαια τίθεται θέμα για το νερό», ανέφερε.
«Ο Σητειακός λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Έχει δώσει ήδη αξιέπαινους αγώνες, στους οποίους συμπορευτήκαμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους δρόμους. Στους αγώνες για την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών, στους αγώνες για να υπάρχει νοσοκομείο στην περιοχή. Στους αγώνες για τα σχολεία, το δικαίωμα στην μόρφωση. Σε όλους αυτούς βρεθήκαμε μαζί και θα βρεθούμε και το επόμενο διάστημα. Στους αγώνες για το νερό για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης. Για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΥΑ, όπως επιχειρείται σε επίπεδο περιφέρειας μία κι αυτό είναι απαράδεκτο. Και βέβαια στην προσπάθεια που καταβάλουν για να ιδιωτικοποιηθούν οι ΤΟΕΒ αντί να ενισχύονται από το κράτος και να παίξουν τον ρόλο τους για φθηνό νερό στους αγρότες. Η πάλη το επόμενο διάστημα πιστεύω θα λάβει λαϊκά χαρακτηριστικά γιατί μας αφορά όλους. Σε αυτή την κατεύθυνση σαν ΚΚΕ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή μέχρι να υπάρξει μια αλλαγή διακυβέρνησης και εξουσίας που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολλών κι όχι των λίγων και το νερό θα είναι πραγματικά δικαίωμα για όλους», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ