Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο σχεδιασμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, κατά μήκος της Ακτής Στυλιανού Κουνδούρου, παρουσιάστηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, προς ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων. Την παρουσίαση έκανε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών και Προγραμματισμού του Δήμου Μαρία Πρατσινάκη.
Αναφερόμενη η κ. Πρατσινάκη στους άξονες σχεδιασμού της μελέτης, που εκπόνησε η ίδια με τους συνεργάτες της στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
*O πρώτος και βασικός άξονας σχεδιασμού είναι ο κρίσιμος απαιτούμενος χώρος κίνησης των πεζών, που δε θα ‘πρεπε να είναι μικρότερος των 4 μ. Καθ’ όλο το μήκος δρόμου ορίζονται τα 4μ. περίπου ως ελάχιστο πλάτος, από την πλευρά της θάλασσας.
Να υπάρξει χώρος στην αρχή του παραλιακού ώστε να μπορούν να σταθμεύουν οι επισκέπτες. Αξονας που άλλωστε αναφέρεται και στα ΣΒΑΚ με περιφερειακά πάρκινγκ.
*Να υπάρχει περιορισμένη στάθμευση με κάρτα για τους κατοίκους. Αλλωστε καθ’ όλο το μήκος του παραλιακού προκύπτουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα θέσεις φορτοεκφόρτωσης και στάσης λεωφορείων για τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία, από την κυκλοφοριακή μελέτη.
*Αναφορικά με το παραλιακό μέτωπο (προσόψεις των κτιρίων) να προβλεφθούν στέγαστρα που θα προκύπτουν από την αρχιτεκτονική μελέτη.
*Να οργανωθεί η φύτευση.
*Να υπάρξει το ποδήλατο με ασφάλεια, μεγάλα πεζοδρόμια για πεζούς και προκαθορισμένοι χώροι για τραπεζοκαθίσματα.
*Προσβασιμότητα από ΑμΕΑ και ΕμΕΑ.
Η αρχιτεκτονική πρόταση, μεταξύ άλλων προτείνεται μετά τη ρυμοτομική γραμμή, πεζοδρόμιο από 2-4 μ. πλάτος ανάλογα (σε κάθε περίπτωση τα 1,5 μ. θα μένουν πάντα ελεύθερα για κίνηση πεζών και το υπόλοιπο τμήμα θα μπορεί να αποδίδεται για τραπεζοκαθίσματα. Στη συνέχεια υπάρχουν 2 μ. για στάθμευση ή φορτοεκφόρτωση (2,5μ.) ή θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ (3,5 μ. κατά περίπτωση). Μετά την παράλληλη στάθμευση, ακολουθεί το οδόστρωμα με πλατος 3,75μ.-3,50μ. σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, ενώ στη συνέχεια ο εναπομένων κοινόχρηστος χώρος θα δοθεί σε πεζοδρόμιο, για φύτευση και για καθιστικό χώρο.
Ο δρόμος θα έχει χαρακτηριστικά οδού ήπιας κυκλοφορίας με υπόδειξη και του ΣΒΑΚ, κάτι το οποίο θα προσδιορίζεται και με το υλικό επίστρωσης, γιατί πουθενά δε θα χρησιμοποιείται άσφαλτος, αλλά ορθογωνισμένοι κυβόλιθοι. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι δυνατή η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου αφού δεν υπάρχει ο χώρος για χωριστό ποδηλατόδρομο, κάτι που θα εξεταστεί όμως.
Σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, η πρόταση της μελετήτριας υποστηρίζει την τοποθέτησή τους εσωτερικά στα φαρδιά πεζοδρόμια μιας και η εξωτερική πλευρά προς τη θάλασσα, μπορεί οριακά να έχει 4μετρο πεζοδρόμιο στο μεγαλύτερο μήκος του δρόμου και της φύτευσης. Οπου υπάρχει τέτοιο περιθώριο, θα δοθεί η δυνατότητα να διαφοροποιηθεί ο χώρος με καθιστικά ή άλλες χρήσεις για το σύνολο των επισκεπτών. Στα πεζοδρόμια θα υπάρχει ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός, φωτισμός και πράσινο.