Η περιήγησή μας συνεχίζεται στη γειτονική Παραλία Μιλάτου, που, ενώ είναι τόσο κοντά στο Σίσι, η μετάβαση από το ένα χωριό στο άλλο δε μπορεί να γίνει παραλιακά, αλλά απαιτεί ένα μεγάλο κύκλο, καθώς στη μέση της παραλιακής διαδρομής βρίσκεται ένα ξενοδοχείο.
* Περπάτησα στο παραλιακό μέτωπο του χωριού, αρχικά δυτικά μέχρι το λιμενοβραχίονα και μετά ανατολικά, από το δρόμο που συχνά «παίρνει» η θαλασσοταραχή και κάθε φορά γίνονται πρόσκαιρες παρεμβάσεις, αναμένοντας την οριστική αποκατάσταση. Όπως και στο Σίσι, πολλά είναι και εδώ τα νέα καταλύματα. Η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε λίγα μόνο χρόνια πριν.
* Το όνομα Μίλατος πιθανολογείται ότι έχει σχέση με την αρχαία Μίλητο της Μικράς Ασίας. Στο δημοτικό διαμέρισμα Μιλάτου συμπεριλαμβάνεται και η νησίδα Αυγό που βλέπουμε όταν περπατάμε στο πάνω Μεραμπέλλο και η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Στη Μίλατο έγραψε πολλά από τα μυθιστορήματά της η Ελληνίδα συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου.
Επίσκεψη στο ιστορικό σπήλαιο της Μιλάτου
Μετά την περιπλάνησή μου στην παραλιακή Μίλατο θεώρησα υποχρέωσή μου να επισκεφτώ το ιστορικό σπήλαιο της Μιλάτου. Η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι ελεύθερη και έτσι μπόρεσα να νιώσω την ομορφιά του, χωρίς την πολυκοσμία που συναντάμε την ημέρα, που τιμούμε τους Κρητικούς που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1823. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1823, οι πολιορκημένοι από το Χασάν Πασά αναγκάστηκαν να βγουν έξω και σφαγιάστηκαν. Υπολογίζεται ότι ήταν περισσότεροι από 1.000 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα. Στο εσωτερικό του χτίστηκε εκκλησάκι αφιερωμένο στον Απόστολο Θωμά και οστεοφυλάκιο.
* Εκτός από την ιστορική του σημασία, το σπήλαιο έχει και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Έχει μήκος 75 μ. και αποτελείται από πολλές μικρές αίθουσες σε διαφορετικά επίπεδα. Μετά την εκκλησία το δάπεδο κατηφορίζει και στο τέλος γίνεται οριζόντιο. Σε όλες τις περιοχές του σπηλαίου υπάρχουν άφθονες σταλαγμιτικές κολώνες, μικρές και μεγάλες, που το χωρίζουν σε πολλούς θαλάμους.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ